Diari La Veu del País Valencià
Passivitat d’Europa davant de les plagues en cítrics d’altres països
RedactaVeu / ACN / València

Els agricultors han manifestat que les mesures d’autocontrol recomanades per Sud-Àfrica no han servit de res i la Comissió Europea (CE) ha incomplit la seua promesa d’actuar.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha denunciat que les importacions de cítrics procedents de tercers països presenten nivells de detecció de plagues i malalties cada vegada més alarmants i que aquests enviaments repercuteixen seriosament en el futur de la citricultura europea.

Segons els agricultors, aquesta afirmació està avalada per les dades oficial de la UE ja que s’ha situat aquest any, entre els mesos de gener i octubre, en un total de 109 casos, tal i com han comunicat, “les xifres estan fora de control, considerant que només es revisa de forma aleatòria el 10% de la mercaderia citrícola que entra per les fronteres comunitàries”.

El president de l’Associació Valenciana d’Agricultors, Cristobal Aguado, ha expressat que “és indignant i inconcebible l’actitud de passivitat per part de la CE. El més greu és el fet que les autoritats comunitàries van anunciar a principis del passat estiu que adoptarien mesures més contundents en l’entrada de cítrics de Sud-Àfrica si es detectaven més de cinc casos de taca negra”. Segons ha comunicat Cristóbal Aguado la UE no ha pres cap mesura i han seguit apareixent fruits contaminats en les seues partides amb destinació al mercat europeu.

El president d’AVA-ASAJA ha afegit que “a la vista de les dades oficials només podem pensar que tot ha estat una tàctica dilatòria per guanyar temps, que Sud-Àfrica acapara amb 50 casos, el 50% de les plagues, davant la complaença i la connivència de les autoritats comunitàries, que segueixen mirant cap a una altra part”.

El representant dels agricultors assenyala que “aquesta actitud contemplativa” també es va manifestar en la reunió del grup de previsions de cítrics de la direcció general d’Agricultura de la CE en Brussel·les, en la qual va participar el director d’AVA-ASAJA, Jenaro Aviñó que va expressar que “la trobada va resultar frustrant perquè no va servir per adquirir compromisos clars”.

Aguado exigeix a la CE que decrete “el tancament de les fronteres als cítrics sud-africans fins que puga garantir una sanitat vegetal en condicions i que les autoritats comunitàries comproven in situ”.

Comparteix

Icona de pantalla completa