Diari La Veu del País Valencià
El TSJ valencià imputa Juan Cotino per la visita del Papa
RedactaVeu / EP / València

El jutge del ‘cas Gürtel’ en el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) ha citat a declarar com a imputat l’expresident de les Corts Juan Cotino en la peça 4 del procediment, en la qual s’investiguen presumptes irregularitats en la contractació de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) amb Teconsa pel subministrament de pantalles de vídeo, so i megafonia relacionades amb la visita del Papa Benedicte XVI a València en 2006 per a la V Trobada Mundial de les Famílies (VEMF).

Així ho ha informat el tribunal valencià en el seu compte de Twitter, en la qual indica que la declaració tindrà lloc el pròxim 28 de novembre, a les 11 hores.

A més de Cotino, el magistrat ha citat a declarar com a imputats, el dia 26 de novembre, exdirectius de l’extinta Ràdio Televisió Valenciana (RTVV).

Cotino, qui va renunciar al seu càrrec en les Corts el passat 13 d’octubre, haurà de prestar declaració en el tribunal valencià el pròxim 28 de novembre, a les 11.00 hores. Aquest mateix dia també declararà com a imputat l’administrador únic d’Impacte Produccions, Francisco Javier Arnuncio Perujo (9.30 hores).

Vicente Sanz, José Llora i Juan Prefaci

Dos dies abans, el 26 de novembre, el magistrat ha citat en la mateixa condició que els anteriors els exdirectius de l’extinta RTVV: Vicente Sanz -exsecretari general de la societat, també processat en un cas per presumptes abusos sexuals a tres extraballadores-; José Llorca – que va ser director general de TV- i Juan Prefaci -exsecretari general, en substitució de Vicente Sanz quan va ser processat-.

Així mateix, ha imputat a la qual fóra advocada de RTVV, Encarna Pérez; a l’excap de la secció de Compres, Salvador Benjamin; i a Victorino Llanes, que va ocupar responsabilitats en l’àrea econòmica de l’extint ens. Aquestes tres persones hauran de declarar per aquest cas el 24 de novembre, al costat d’un altre testimoni.

La imputació de Cotino, qui en el moment dels fets -2006- ocupava el càrrec de conseller d’Agricultura i anteriorment va ser director general de la Policia, es produeix tres mesos després de l’informe emès per la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef), incorporat al procediment, en el qual s’assenyala que Cotino era “l’element nuclear” en l’organització de la visita del Papa Benedicte XVI a València dins del V EMF.

Foto: El País

Cotino, ‘l’element nuclear’

En un apartat d’aquest informe es destacava el paper rellevant de Cotino quant a la presa de decisions respecte a l’organització de la visita. Així, s’assenyalava que aquest, dins de la Fundació, era “l’element nuclear” en el sentit de “ser el responsable últim” en la presa de decisions.

La Policia assenyalava que “va adoptant resolucions en relació a les necessitats de recursos per a desenvolupar els actes de la visita, de tal forma que s’opta per desagregar els subministraments de serveis en diversos contractes acordant posteriorment el patronat que siga RTVV qui s’encarregue de la retransmissió del senyal, del subministrament de pantalles i de la sonorització de l’esdeveniment mitjançant la cessió de tals competències”.

Un moment de la visita del Papa a València.

La Policia va arribar a aquesta conclusió sobre la base de les declaracions de diversos testimonis, documents i correus electrònics intervinguts en els quals es fa al•lusió a la participació de Cotino en diverses reunions i en les quals es tracta de delimitar el contingut dels plecs del concurs a confeccionar per a la cobertura de l’esdeveniment.

L’informe, sobre aquest tema, incorporava una declaració del llavors responsable de l’àrea d’Infraestructures de la Fundació, José Selva, qui assenyalava que en l’entitat hi havia quatre organismes però que els que “tallaven el bacallà” eren els polítics, que “el que ho decidia tot era Juan Cotino”.

Així mateix, i entre d’altres, afegia una declaració del que fóra cap del Departament Tècnic de RTVV, Luis Sabater, qui va situar entre finals de febrer i els primers dies de març de 2006 una reunió amb Cotino en la Conselleria d’Agricultura en la qual van estar presents l’exdirector de RTVV Pedro García i altres tècnics, i on aquell va dir que a més de la retransmissió, RTVV s’anava a encarregar de la instal•lació de les pantalles.

40 anys en la vida política

Cotino va deixar el seu càrrec al capdavant de les Corts Valencianes el passat 13 d’octubre per a, segons va dir, dedicar-se a les seues terres de cultiu, després de 40 anys en la vida política. Els grups de l’oposició havien sol•licitat reiteradament la seua dimissió en vincular-lo amb suposats casos de corrupció, com és precisament la peça separada del ‘cas Gürtel’ que investiga l’organització de la vista del Papa a València en 2006.

Abans de presentar la seua renúncia, l’exconseller va acudir a una Junta Directiva Regional del PP valencià, on, davant els seus companys de partit, va defensar que no s’ha beneficiat de “diners públics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa