Diari La Veu del País Valencià
Valencians establerts a Catalunya participen del 9-N

Laura Villaplana / Barcelona.

Entre els ciutadans que s’han mobilitzat hui per omplir les urnes hi trobem també molts i moltes valencians/nes de diferents punts del País Valencià establerts a Catalunya. Des de La Veu hem pogut parlar amb alguns d’ells que ens han donat mostra de la diversitat de motivacions i posicionaments davant aquesta fita.

Les extenses cues davant els punts de votació arreu de Catalunya han estat una de les imatges que s’han vist des de primera hora del matí. La constant afluència de votants ha esdevingut en sí mateix un contundent missatge de les ganes d’expressar la pròpia voluntat sobre el futur del país. Entre els participants hem pogut contactar amb alguns valencians que no volien faltar a la cita i que ens han expressat la seua opinió.

Així, Carme Breco de Bellreguard (La Safor) considera que ha estat “una jornada espectacular, amb una participació molt alta”, destacant que “tot i que s’ha posat a ploure, les cues a Gràcia continuaven sent de més d’una hora aquest matí”.

Xavi Badenes de Castelló (Plana Alta) ens explica que “la diàspora valenciana tenim una responsabilitat amb el nostre país, amb la gent que porta 30 anys defensant el País Valencià” i afegeix que ha anat a votar “per la gent que ens mira des d’allà, gent com mon pare o les meues ties, per la gent que ha lluitat molt i des d’una situació molt difícil”.

Yolanda Melero, nascuda a Albal (Horta Sud), opinava que “volia votar però no sabia encara per què es decantaria”. En el mateix sentit, Maria Mira d’Ontinyent (Vall d’Albaida) afirmava que de moment allò que tenia clar és que votaria. Un dels fets de transcendència de la jornada, segons apuntava Carme Breco era la pluralitat i diversitat de les respostes, ja que independentment què es votaria per a ella “l’ampli procés participatiu ja és una resposta al ridícul del govern central davant la idea d’un referèndum”.

Xavi Bueso Boira de Les Coves de Vinromà (Plana Alta) explica que el seu vot respon a “la desobediència a les constants prohibicions i criminalitzacions per part de l’estat espanyol” i afegeix que “tot i que s’ha diluït la pròpia votació, cal donar suport ja que no es pot prohibir una acte així, exercint una mena de poder absolut”.

Finalment, Aleixandre Verger Ten de la Valldigna està en la mateixa situació d’uns quants valencians i valencianes establerts a Catalunya però sense opció a votar per qüestions administratives. I ens explica que si pogués, probablement votaria malgrat que creu que “està sent un procés parcial, que no implica suficientment els Països Catalans”.

Cua per votar a La Salle, Gràcia.

Comparteix

Icona de pantalla completa