Diari La Veu del País Valencià
Un 6,2% dels espanyols pateixen una manca severa de recursos
RedactaVeu / ACN / Brusse·les

Un 6,2% dels espanyols es troben materialment desproveïts, segons un informe de l’Eurostat publicat aquest passat dimarts.

D’acord amb l’estudi de l’oficina estadística de la UE, gairebé un 10% dels ciutadans europeus pateixen “privacions materials severes”, com ara dificultats per pagar el lloguer o factures, no poder tenir calefacció, no poder comprar aparells elèctrics o menjar carn i peix. És també el cinquè país de la UE amb més persones en risc de pobresa, amb un 20,4% després de comptabilitzar les ajudes socials, només superat per Grècia, Romania, Bulgària i Lituània.

En comparació amb el 2008, el número de ciutadans europeus sense recursos ha augmentat, tot i haver-se reduït respecte al 2012. D’acord amb les dades de l’Eurostat per a l’any 2013, un 6,2% dels espanyols pateixen “privacions materials severes” i viuen “en condicions limitades per la manca de recursos”, la qual cosa suposa una augment de 2,6 punts respecte el 2008.

No poder pagar lloguer, calefacció ni marxar de vacances

L’estudi conclou que aquesta situació severa afecta un 9,6% dels europeus, xifra que ha augmentat en comparació amb el 2008, quan es va taxar en un 8,5%.

Aquests ciutadans pateixen com a mínim quatre de les nou situacions extremes següents: no poden pagar el lloguer o la hipoteca ni les factures, no poden tenir la seva llar calenta, han d’afrontar despeses inesperades, no poden menjar ni carn, ni peix ni una altra proteïna equivalent, no poden marxar de vacances una setmana, no poden comprar-se un cotxe, ni una rentadora, ni una televisió en color, o un telèfon (inclòs un telèfon mòbil).

Els Estats més afectats per aquesta manca de recursos materials són Bulgària (amb un 43% de ciutadans afectats), Romania (amb un 28,5%) i Hongria (26,8%). Aquestes dades contrasten amb les dels països que tenen menys d’un 5% de la població afectada, és a dir, Suècia (amb un 1,4%), Luxemburg (amb un 1,8%), els Països Baixos i Finlàndia (amb un 2,5%), Dinamarca (amb un 3,8%) i Àustria (amb un 4,2%).

La xifra de persones que viuen en aquestes condicions s’ha reduït respecte el 2012, quan l’oficina estadística de la UE va xifrar-les en un 9,9%, però la UE considera preocupant que segueixi essent més elevada que el 2008. En comparació amb les xifres de fa 5 anys, la proporció de persones materialment desproveïdes el 2013 ha augmentat en 15 Estats membres de la UE, s’ha reduït a nou països, mentre que a Eslovènia i Suècia s’ha mantingut estable.

Segons l’informe de l’Eurostat, el 2012 més de 120 milions d’europeus (gairebé 1 de cada 4 persones) es troben en risc de pobresa o d’exclusió social. L’Estat espanyol és el cinquè país de la UE amb més persones en risc de pobresa, ja que el 2013 es va registrar que un 20,4% de la ciutadania es troba en aquestes condicions, un 0,4% més que el 2008, havent comptabilitzat les ajudes socials. L’Estat només és superat per Grècia (amb un 23,1%), Romania (amb un 22,4%), Bulgària (amb un 21%) i Lituània (amb un 20,6%).

Comparteix

Icona de pantalla completa