La riquesa en coníferes monumentals de les comarques d’interior

Un llibre recentment publicat, Gigantes del Mediterráneo, recopila este tipus d’arbres de bona part del País Valencià
5 gener 2013 01:00h
RedactaVeu / País Valencià 
 
Grans, monumentals, testimonis del pas de la història d’un poble. Així són els arbres monumentals del País Valencià, arbres que ara apareixen, tots plegats, en un nou llibre.
 
Un catàleg publicat recentment on es recullen les coníferes monumentals del Sistema Ibèric Meridional revela que algunes comarques de l’interior del País Valencià, com la Plana d’Utiel-Requena, atresoren una riquesa forestal en arbres monumentals major d’allò que es pensava.
 
Dels 228 exemplars de coníferes de més d’un metre de diàmetre de tronc i 13 metres d’altura recollits en el llibre –que abraça les províncies de València, Castelló, Conca, Terol i sud de Tarragona- 77 arbres es troben al País Valencià i això representa més d’un terç del total. A la comarca d’Utiel-Requena s’hi poden trobar 26.
 
Una intensa labor de camp duta a terme durant anys ha permés al seu autor, Gonzalo Gómez Mataix, unificar en un sol llibre els diversos catàlegs publicats fins al moment, posar al dia les dades i ampliar la nòmina en 140 nous arbres que fins ara no havien estat recollits a cap publicació.
 
Al País Valencià, a més dels enormes pins carrassers de la Plana d’Utiel-Requena i de las Hoces del Cabriel, el llibre destaca les vetustes sabines de la vessant sud-oest de la serra de Javalambre –sobretot a la Puebla de San Miguel-, i els gegantescos teixos i pins negrals del Maestrat i del massís dels Ports, a Castelló.
 
Sense la pretensió de ser un catàleg definitiu, la informació aportada per a algunes comarques, com la ja anomenada Requena-Utiel, podria ser d’utilitat per a ampliar el Catálogo de árboles monumentales y singulares de la Comunitat Valenciana recentment elaborat per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.
 
El llibre, la més completa recopilació de les Coníferes dels Sistema Ibèric Meridional fins al moment, dedica un capítol als arbres ja desapareguts. La incorporació més recent la protagonitzen un monumental pi carrasser proper a la font de la Chufa, a Yátova, que va sucumbir a les flames en el paorós incendi d’aquest passat estiu que va assolar la serra de Dos Aigües, i que desafortunadament no va aplegar a ser divulgat, per primera vegada, en aquest llibre.

next