Diari La Veu del País Valencià
Enquesta d’@EugeniAlemany sobre l’ús del #valencià a les xarxes socials
Leo Part / València

Davant el creixent ús de les xarxes socials, el guionista i comunicador Eugeni Alemany ha posat en marxa -el passat 23 d’octubre- una pionera i original iniciativa per saber quin és el grau d’utilització del valencià per part dels valencianoparlants en les xarxes socials (Facebook i Twitter).

Segons aquest comunicador de Sueca (Ribera Baixa), gran usuari de les xarxes socials i amb prop de 9.000 seguidors al seu Facebook i 12.000 al Twitter, “ens cal saber quanta gent formem la comunitat valencianoparlant a les xarxes”. Per això anima a tots els que siguen valencianoparlants a “dedicar un minut” a fer aquesta enquesta al Facebook -o aquesta altra al Twitter– i a col•laborar compartint-la “perquè més valencianoparlants la completen”. El seu creador assegura que “ens ajudarà a conéixer-nos i crear eines i aplicacions per a comunicar-nos millor”.

Alemany ha explicat a La Veu del País Valencià que la idea de fer aquest sondeig, “que no té res d’oficial perquè no sóc sociolingüista”, va sorgir de forma espontània i “un poc com a resposta davant el fet que la majoria de les notícies que fan referència al valencià -i que sol compartir o comentar la gent a les xarxes socials- són negatives”.

“El que m’interessa és saber què fa la gent –si usa o no el valencià en les xarxes socials- i la percepció que en tenen”, assegura el comunicador i monologuista valencià.

“El futur del valencià ésta en les xarxes socials”

Alemany defensa, convençut, que “el futur del valencià està en les xarxes socials”. En aquest sentit augura, convençut, que “la normalització del valencià passa per les xarxes”. Per què? “Perque amb les xarxes socials, el que dius s’escriu, és llegit per altres persones i això significa un aparador molt bestial per veure la presència de la nostra llengua”, sosté.

Ja en una recent entrevista, aquest treballador en l’extinta Televisió Valenciana, conductor de programes d’èxit com Trau la Llengua, i reporter en el ‘Caiga quien caiga’ de T5, afirmava que la ciutadania ha fet de manera espontània al Facebook més pel valencià que 20 anys de campanyes de la Generalitat”. Segons l’humorista, “la gent al Facebook escriu en valencià. Perquè la gent, en la intimitat, les coses que fa se les creu, i les institucions a voltes només han fet el paperot que la cultura els preocupa”.

Parles valencià? Tens facebook?

La primera pregunta de l’enquesta plantejada en el bloc Ultramarinos Alemany indica: “Deixant de banda les coses que comparteixes, els teus propis comentaris o actualitzacions d’estat (en definitiva, tot allò que escrius o comentes). Les opcions de resposta davant aquesta qüestió son cinc: Sempre en valencià i mai en altres idiomes; la majoria en valencià i un poc en altres idiomes (castellà, anglés…). Pràcticament 50% en valencià i 50% en altres idiomes. La majoria en altres idiomes i un poc en valencià. Només en altres idiomes i mai en valencià

La segona qüestió pregunta per “la raó per la qual no fas més comentaris o actualitzacions d’estat en valencià és…” Ací, les possibilitats de resposta són sis, a saber, “perquè la majoria dels meus amics no són valencians; perquè la majoria de la gent amb què parle no entendria el valencià; perquè només utilitze el valencià amb els amics valencianoparlants; perquè em fa vergonya per si faig faltes; perquè encara que sóc valencianoparlant, mai l’escric. Ni a casa ni a la feina; perquè no estic acostumat, però m’agradaria”; i “No és el meu cas. Ja escric sempre en valencià”.

Per últim,la tercera i última pregunta -sols per a usuaris de Facebook- indaga sobre el pronòstic dels votants pel que fa el resultat de l’enquesta. “Què creus que eixirà?”, formula, i dóna com a opcions les següents: Que la gent escriu poc o gens en valencià. Perquè continua sent una llengua de casa; eixirà que sí que l’escriu gent, però no suficient per al futur de la nostra llengua; per la gent que conec, el resultat serà que som els 4 gats de sempre; No ho sé. Ni idea. No hi ha cassalla?; Cada volta la gent escriu més en valencià; i hui dia, un 99% de tots els que conec que parlen en valencià ho escriuen tot en valencià”.

Encara que no hi ha una data fixa per la publicació dels resultats de l’enquesta iniciada per Alemany -la seua intenció és arribar als 10.000 participants-, ha avançat, això sí, que “hi ha molta diferència pel que fa lús del valencià en Twitter i Facebook”. “La gent -assegura satisfet- està responent molt bé. I els resultats taparan més d’una boca”, capgira.

Per participar en l’enquesta, podeu seguir aquest enllaç -per a usuaris de Facebook- o aquest altre, per a usuaris de Twitter.

Comparteix

Icona de pantalla completa