Diari La Veu del País Valencià
El Consell deixa fora de la nova llei de senyes d’identitat l’AVL i el CVC

Xavier Pérez / València.

Nova llei esperpèntica del Consell. Aquest matí el conseller de Governació i Justícia, Luis Santamaría, ha presentat, en castellà, l’avantprojecte de la Llei de Senyes d’Identitat, una barreja que inclou qüestions com ara la gastronomia, les festes i tradicions, els instruments autòctons valencians, el cant d’estil, la pilota valenciana, diverses celebracions religioses o les bandes de música.

Santamaría ha dit que és un avantpojecte per a una llei “no científica” que “no vol enfrontar els valencians per la llengua”, però ha deixat clar que en l’Observatori d’aquesta llei no estaran ni l’AVL ni el CVC, però sí la secessionista Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).

També ha deixat clar que el valencià “és un idioma independent” i obri així, altra vegada, un meló que va en contra de totes les universitats del món.

Sense subvenció ‘a res que atempte contra les senyes d’identitat’

Segons informa ACN, la nova norma que deixa fora l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, segons Santamaría, inclourà la creació d’un Observatori que vigilarà i revisarà que cap subvenció es destine a “res que puga atemptar” contra les senyes d’identitat. A preguntes dels mitjans, el conseller ha explicat que en aquest Observatori estarà present la RACV, entitat que nega la unitat de la llengua i aposta per una normativa contrària a la de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, òrgan de referència filològica per a la GVA i que accepta implícitament la unitat. L’AVL estaria fora d’aquest Observatori.

L’Observatori tindrà una composició amb presència de la Generalitat Valenciana així com membres d’entitats que representen les senyes d’identitat definides en la llei.

Preguntat sobre si es preveu que el Consell Valencià de Cultura estiga present, Santamaría ha dit que no es preveu. El conseller ha remarcat que no es tracta d’una llei “ni inquisitorial ni prohibitòria ni sancionadora” ni que s’haja fet en contra de l’AVL, arran de la polèmica definició del nou Diccionari Normatiu en el qual accepta la unitat lingüística, definició que va aixecar fortes crítiques en el govern d’Alberto Fabra. Preguntat sobre aquest definició, Luis Santamaría ha dit que si bé la seua opinió personal “no és qualificada”, li resulta “contradictori que l’AVL no s’ajuste a la definició de l’Estatut”.

Definició de valencià

La nova llei defineix el ‘valencià’ com a “llengua pròpia i idioma oficial de la Comunitat Valenciana i principal senya d’identitat del poble valencià”. Preguntat per aquesta definició, el conseller ha remarcat que la definició no és de caire filològic sinó “una definició que s’ajusta a l’ordenament jurídic” i ha reconegut que l’Estatut preveu que siga l’AVL l’entitat que elabora la normativa lingüística. “No es tracta d’envair una competència estatutària ni en el cas de l’AVL ni en altres”, ha dit.

L’avantprojecte comptarà amb cinc títols i 36 articles. El títol primer reconeix de manera genèrica les senyes d’identitat del poble valencià. Segons que ha detallat el conseller, aquest són la llengua, Segle d’or, Reials monestirs de Santa Maria del Puig i Santa Maria de la Valldigna, els Arxius de la Corona d’Aragó, el 9 d’octubre -com a festa del País Valencià-, Furs i dret civils, bens declarats patrimoni immaterials, la música i els instruments tradicionals, les societats musicals, el cant d’estil valencià, el folklore, els esports autòctons i tradicionals, les festes tradicionals, les festes taurines, les manifestacions religioses, la gastronomia i la indumentària típica de les diferents poblacions .

La nova norma tractarà la protecció estudi i investigació de les senyes d’identitat com el foment de les publicacions i activitat promocional de la Generalitat Valenciana, on es recullen les subvencions, promoció i difusió.

Comparteix

Icona de pantalla completa