Diari La Veu del País Valencià
Benlloch s’erigeix com a exponent de la recuperació del sector vitivinícola
Redactaveu / Belloch

Benlloch es consolida com uns dels principals exponents de la recuperació del sector vitivinícola a les comarques del Nord del País Valencià, amb la seua aposta per la implantació de cellers artesanals en el casc urbà.

L’ajuntament d’aquesta localitat de la Plana Alta espera que, abans de finalitzar l’any, la Generalitat done llum verda a la modificació del Pla d’Ordenació Urbana (PGOU) que el consistori va iniciar “per a legalitzar l’obertura i l’ús industrial d’aquest tipus de cellers i donar resposta a les inquietuds dels xicotets viticultors de la localitat”, segons ha explicat l’alcalde de Benlloch, Ángel Ribés.

El primer edil de Benlloch ha declarat que aquesta variació urbanística, que està en la darrera fase de tramitació, “permetrà que els cellers es mantinguen dins del casc urbà, al temps que suposarà una injecció de futur per als viticultors locals que podran comercialitzar el seu vi”. Al mateix temps, Ribés considera que aquest projecte oferirà als veïns “un mitjà de vida alternatiu amb un gran valor afegit”.

Ribés ha apuntat que diversos viticultors locals ja s’han dirigit a l’Ajuntament per a mostrar el seu interès en desenvolupar projectes de cellers artesanals a la localitat, el que permetria crear una ruta dels cellers i el vi.

Fins a 5 cellers en el terme municipal

En aquest sentit, Ribés ha manifestat que si “va tot bé i els terminis s’acompleixen, Benlloch podria passar de tindre un celler, el mas de Rander, a tindre’n cinc en el seu terme, ja que alguns cellerers s’han interessat per implantar-se ací”.

Aquesta tendència creixent del sector vitivinícola a Benlloch “justifica l’esforç de l’equip de Govern”, segons fonts municipals, a l’hora de consolidar la Festa de la Verema, anomenada Benlloch International Wine Meeting (BIWM), i que tindrà lloc entre els pròxims dies 31 d’octubre i 2 de novembre.

Benlloch International Wine Meeting

La cita tindrà enguany com a convidats els vins francesos, concretament els de Picpoul de Pinet, una de les principals denominacions d’origen del Llanguedoc-Rosselló, a la qual acompanyaran les AOC Minervois la Liviniere i Saint Jean de Minervois.

El certamen consolidarà d’aquesta forma la seua internacionalització i comptarà amb la participació d’experts europeus, com el prestigiòs enòleg Michel Poudou, i dels representants de diversos cellers de les comarques veïnes, com el Mas de Rander, García Mayo, Barón d’Alba o Vicente Flors.

El BIWM inclou en el seu programa diverses activitats dirigides a experts del sector vitivínicola, com dos taules redones on es debatrà sobre el camí que han de seguir els vins de Castelló per a passar de la Indicació Geogràfica Protegida actual a la Denominació d’Origen i sobre propostes de gestió enoturística, una de les línies estratègiques que ofereix el sector vinícola al desenvolupament del sector i del territori.

Show room, presentacions i teatre del vi

D’altra banda, els visitants també podran gaudir durant el cap de setmana de Tots Sants d’un ‘show room’ sobre vins i productes de la terra que coordinarà el cuiner guardonat amb una estrella Michelin Miguel Barreda, del restaurant Ca’l Paradís de Vall d’Alba; la presentació del llibre ‘Vitis, vinifera, cataloniae’, de Vicent Palatsí Armero; o el cabaret ‘Menú degustoacció’ de Francachela Teatre, un obra que desplega l’art eròtic-culinari; un sopar maridatge de vins de la terra i productes locals, a càrrec d’Emili Piera; i un tast popular comentat dels vins de Castelló.

Segons fonts municipals, “l’esforç que s’està fent està donant resultats” i mentre a les comarques del Nord i al País Valencià les hectàrees de vinya destinades a la vinificació han caigut en els darrers anys, “Benlloch segueix una tendència inversa i arriba ja a les 23 hectàrees de vinya”, segons el cens de 2009, el que suposa quasi un 30 % de la producció anual de vi de la IGP de Castelló.

Comparteix

Icona de pantalla completa