Acció Cultural commemora aquest divendres el centenari del valencianisme

L'any 1914 va tenir lloc l'Acte d'Afirmació Valencianista en què centenars de ciutadans van afirmar per primera vegaga la seua voluntat de recuperar l'autogovern perdut
23 octubre 2014 01:00h
RedactaVeu / València

Tal com explica la premsa de l'època, el Teatre Eslava de la ciutat de València es va omplir amb centenars de valencians que, per primera vegada i de manera pública, afirmaven una voluntat de recuperació de l'autogovern perdut, més enllà de la Renaixença literària.  Havia nascut el valencianisme com a moviment polític. Durant els propers anys va anar guanyant base social i força, fins arribar a les portes de la reivindicació d'un Estatut d'Autonomia ja en temps de la República.

Malauradament, l'aixecament franquista i la dictadura va tallar aquesta evolució natural, de manera que fins als anys seixanta el valencianisme no va tornar a recuperar la seua empenta, fins esdevenir ara, mig segle després, una força emergent.

De manera paral•lela, ara fa també 100 anys, el catalanisme, que ja havia fet un procés semblant abans, assoleix la creació de la Mancomunitat de Catalunya, primera institució d'autogovern, que impulsaria una forta obra en tots els àmbits i que esdevindrà símbol i referència d'aquest anhel.
 

Acció Cultural, que va tenir precisament com a primer president Joan Fuster, és considera "filla d'aquell impuls de modernització i democratització del País Valencià" que va permetre, durant la transició, recuperar la Generalitat i fer les primeres passes a favor de la llengua i la cultura, segons informa ACPV.

Però el valencianisme, segons Acció Cultural del País Valencià, "té una llarga història, ja centenària, que hem de reivindicar i divulgar" i que, en certa manera, presenta paral•lelismes amb la del catalanisme, "amb qui en qualsevol cas ens agermana, a més de la llengua i cultura compartides, el mateix anhel per recuperar l'autogovern perdut ara fa 300 anys".

En el context de la commemoració del tricentenari del 1714, Acció Cultural ha organitzat un acte de divulgació del centenari del que es podria considerar acte fundacional del valencianisme, i del també centenari de la recuperació efectiva de l'autogovern a Catalunya amb la Mancomunitat. El mateix tindrà lloc a les 19 hores del divendres 24 d'octubre a l'Octubre CCC, de València.

L'acte comptarà amb Xavier Forcadell, coordinador de la Diputació de Barcelona -institució hereva d'aquella Mancomunitat-, i amb l'alcalde d'Almussafes i historiador Albert Girona, com a ponents. També hi prendran la paraula representants polítics i socials del valencianisme com ara Enric Morera, síndic de Compromís; Enric Santacatalina, president de Demòcrates Valencians; Ximo Granya, secretari d'organització d'ERPV; Tonetxo Pardiñas, president Societat Coral El Micalet; Clara Ferrando, ACV Tirant lo Blanc; Laura Peris, secretària general BEA; Eliseu Climent, president fundador d'ACPV; i Joan F. Mira, president d'ACPV.

Posteriorment a l'acte, tindrà lloc la inauguració de l'exposició que ACPV ha realitzat, amb la col•laboració de la Diputació, i que posteriorment serà visitable a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània i més endavant recorrerà el País Valencià.


 
next