Diari La Veu del País Valencià
Fabra, aliè a la corrupció i a la pobresa que sacseja el País Valencià

RedactaVeu / València

“Vosté, senyor Fabra, fa com la reina Maria Antonieta, amb el poble incendiat i dient a la gent que si no tenen pa, que mengen pastissos’.

Aquesta comparació realitzada per la síndica d’EUPV durant la sessió de Control al president Alberto Fabra, resumeix a la perfecció el que ha passat aquest matí a les Corts Valencianes, amb un PP valencià enrocat en el “anem per bon camí” i “és la justícia la que ha de jutjar”, mentre amb el seu vot majoritari, el PP impedeix la creació de comissions d’investigacions sol•licitades per les forces de l’oposició sobre els nombrosos casos de corrupció que assolen el País Valencià (Fira València, cas Castedo, Gürtel, plans urbanístics Alacant… ), es nega a recuperar els diners desviats a aquestes mafies i dóna allargues a lliurar les factures de la caixa fixa –i opaca- del Consell.

Un recent informe fet públic a finals del passat mes de setembre sobre la pobresa al País Valencià, evidencia que un de cada quatre valencians viu per davall del lindar de la pobresa, que el nombre de valencians que no arriba a final de mes s’ha duplicat (del10 al 20%), i que les xifres de pobresa infantil al País valencià han passat del 17 al 25%. Així li ho han recordat els representants de l’oposició al president de laGeneralitat. “Vosté no pot ni mirar als ulls els xiquets que passen fam. Mentre vostés mengen entrecot, neguen que el xiquets puguen menjar tres vegades al dia”, li ha espetat Sanz al cap del Consell.

Però Fabra ha seguit a la seua i s’ha limitat a defendre durant la seua compareixença a les Corts que el País Valencià “va pel bon camí, com mostren les dades de l’última EPA”, “serem -ha dit- la primera autonomia en tenir les tres capitals connectades amb AltaVelocitat”, i inclús ha assegurat que “el Consell treballa perquè tots els valencians tinguen més oportunitats”.

L’excusa del Tribunals

Pel que fa la petició de l’oposició perquè el Govern valencià emprenga mesures per recuperar els diners sostrets per trames corruptes a les diferents conselleries i al sector públic empresarial, Fabra ha tornat a obviar el tema, a l’afirmar que “són els tribunals“els que han d’administrar justícia i no vostés, que només volen generar soroll”.

En aquest sentit, el síndic socialista Antonio Torres, ha acusat el cap del Consell de ser “responsable del saqueig” de les arques públiques i ha criticat que la Generalitat no es persone en la peça 5 del ‘cas Gürtel’, encara que “no hi ha dubte que s’ha produït un saqueig a les arques públiques durant anys”. Fabra s’ha defensat afirmant que “no existeix ni un sol cas de presumpta corrupció en el qual una sentència diga que hi ha hagut crebant econòmic per al Govern autonòmic o els valencians i no s’hagen personat”.

Segons Torres, si el president de la Generalitat es nega a recuperar els fons que empreses i persones corruptes han obtingut de manera il•lícita al País valencià és perquè “una part bastant important del sostret als valencians ha anat a parar al pagament de les campanyes electorals del PP”. En aquest sentit, ha denunciat que durant els anys 2007 i 2008 huit empreses constructores del PV van pagar a Orange Market més d’un milió d’euros per treballs que corresponien a facturacions del mateix PP.

Català: ‘Ningú ha combatut la corrupció com el PP’

Per la seua banda, la diputada del PSPV Carmen Martínez ha denunciat la incongruència que suposa que Fabra haja demanat l’expulsió de l’exdirigent de Bankia i exdirector de l’FMI, Rodrigo Rato, “tot i que manté Castedo i canvia un quasi imputat -en referència a Juan Cotino- per un imputat perdut”, ha dit referint-se al nou parlamentari ‘popular’ Felipe del Baño. La portaveu del Consell, María José Català, ha respost que “ningú ha combatut la corrupció com el PP” (sic) i, sobre les mesuresprevistes per a ajudar les famílies que tenen a tots o la major part dels seus membres sense treball, Maria José Català ha indicat que el Consell “destina un 85% dels pressupostos a Sanitat, Educació i Polítiques Socials”, la qual cosa demostra, ha dit,”que estem amb els més necessitats”.

Respecte a la petició d’EUPV de crear una comissió d’investigació en les Corts sobre les ‘martingales corruptes’ en els plans urbanístics d’Alacant –rebujada amb el vot majoritari del PP-, la diputada Esther López Barceló ha exposat que “les escoltes telefòniques demostren que tenim una alcaldessa que li ho arreglava tot al constructor Enrique Ortiz perquè puguera obtenir el major benefici”.

En resposta a aquesta demanda, el PP s’ha limitat a afirmar en boca de Lorenzo: “Vostés només volen traure rèdit electoral. No vulguen correr més que la Justícia, no som nosaltres els que hem de determinar el que està bé i el que està malament, són elsTribunals”.

Finalment, indicar que la majoria parlamentària del PP també ha rebujat la petició d’EUPV de crear una comissió d’investigació sobre els sobrecostos –en més de 1.000 milions d’euros- en les obres d’ampliació de Fira València.

Comparteix

Icona de pantalla completa