Diari La Veu del País Valencià
El futbol femení valencià passa per un gran moment
Mauro Blanquer / Javier Cid / València

Un any més, el futbol femení ens oferirà un interessant duel entre els dos equips del cap i casal per estar entre els millors. Hem parlat amb els entrenadors i alguna de les jugadores per veure quines són les seues impressions després de lesplèndid començament de lliga i què opinen del rival veí, a més dapropar el futbol femení als aficionats i les aficionades daquest esport.

El València CF ha consolidat els seu projecte esportiu i la seua aposta per la secció femenina gràcies a un inici en què ha vençut fins i tot al vigent campió, el FC Barcelona. “No ens plantegem la lliga o entrar en Copa com a objectius, som una gran plantilla que treballa per millorar i competir cada jornada amb serietat per estar al més amunt possible, i el pas de les jornades ens dirà a què podem aspirar”, explica Cristian Toro, entrenador del València, un adherit més a la doctrina del “partit a partit”, que adverteix de la dificultat de traure punts en una lliga cada vegada més competitiva. Cristian ha sabut transmetre aquest caràcter, implicació i respecte per cada rival a les seues jugadores, que són molt ambicioses de cara a aconseguir coses positives aquesta temporada.

>

Ana Amo, una veterana malgrat els seus 24 anys, ja que afronta la seua cinquena temporada en el primer equip del València CF, assegura que no es posen límits i lluitaran tots els partits per igual. “Al final són els mateixos tres punts contra el Barça, Llevant o Bilbao que contra qualsevol altre equip, açò és només el principi i hem danar a poc a poc per veure fins on podem arribar”, declara Ana.

Ana Amo

Per part del Llevant, tant el seu entrenador, Antonio Contreras, com la capitana Maider Castillo, coincideixen que lobjectiu consensuat del vestuari és millorar els resultats de lany passat, on van acabar en cinquena posició amb 51 punts, empatades amb el València, que va ser sisè amb els mateixos punts. “Lobjectiu és superar-se, però amb la humilitat que ens ha caracteritzat anys anteriors”, afirma Antonio.

Olga García, una de les responsables de lencert granota de cara a porteria en el que portem de competició, amb quatre gols en sis jornades, confessa que lequip està en un bon moment de forma i preparen cada partit amb la màxima intensitat i de manera molt metòdica per poder marcar la diferència.

Maider, en la seua no menyspreable quinzena temporada com a jugadora del Llevant, destaca la confiança que li ha donat a lequip aquest gran començament, en què s’han millorat les xifres de lany passat a aquestes altures amb 16 gols a favor i 3 en contra. No obstant açò, lamenta que lequip està un poc minvat a nivell de lesions. “La plantilla és un poc curta i tenim gent de molta qualitat fora”, confessa la capitana, qui espera recuperar gent per les jornades vinents –7, 8 i 9– en les quals senfrontaran a Barcelona, Atlètic de Madrid i Athletic Club de Bilbao, tres rivals directes, de forma consecutiva.

Antonio Contreras, al ser preguntat per com encaren aquesta complicada fase de la lliga, assegura que ell canviaria la pregunta: “La qüestió és com ho afronten ells, que són els qui tenen la pressió de guanyar ací. Si nos ens tornem bojos i ho afrontem amb humilitat, però sabent les nostres armes, eixirem guanyant”.

Llevant UE

Els dos conjunts jugaran a casa aquesta setmana amb lobjectiu de mantenir la dinàmica de bons resultats i la condició d’invictes. El Llevant, com hem dit, rebrà al Poliesportiu Municipal de Natzaret el potentíssim FC Barcelona, que es troba només un punt per darrere delles en la classificació. El València, daltra banda, senfrontarà al Sevilla, que buscarà la seua primera victòria en lliga per eixir dels llocs de descens.

“Crec que les paraules intensitat i competitivitat caracteritzen bé lequip” | Cristian Toro

Cristian destaca la competitivitat com un punt fort del seu equip, que ha marcat 17 gols i només n’ha encaixat 4, amb una mitjana de 2,8 gols per partit. “Som un equip intens, que juga les seues armes en cada partit, que no dóna cap baló per perdut i treballa conjuntament tant per defensar com per atacar, cosa que ens converteix en un rival difícil amb qui enfrontar-se”, conclou el tècnic valencianista. Ana Amo tria les paraules sacrifici, humilitat i bon ambient per definir el València Femení. “Ja pots tenir un dia més cansat o pitjor de lhabitual, que les teues companyes sencarreguen de trauret un somriure perquè se toblide tot, és un sentiment difícil dexplicar si no es viu des de dins, i la veritat és que em considere afortunada de poder compartir-lo”, diu Ana. Cristian Toro també al·ludeix a la unió del vestuari i assegura tenir sort de comptar amb un grup humà excel·lent, on es genera un vincle de companyonia i amistat sempre important en el futbol: “Tenim una plantilla molt compromesa i això és el primer que sagraeix com a entrenador”.

El València ha realitzat cinc incorporacions per aquesta campanya, que han donat un salt de qualitat a un equip molt treballat després de tres anys amb un mateix cos tècnic. Segons lentrenador, la qualitat individual sempre beneficia el conjunt i es mostra molt content de la ràpida adaptació dels fitxatges tant a nivell personal com futbolístic. “Respecte a lany passat hem guanyat qualitat ofensiva, ja que quatre de les cinc incorporacions són atacants. Tenim versatilitat, amb vàries jugadores que poden jugar en diferents demarcacions i això ens dóna un ventall de possibilitats més ampli i ens obri opcions tàctiques de cara a preparar els partits en funció de les necessitats”, explica Cristian Toro.

“No esperava començar tan bé, ja no amb aquesta quantitat de punts, sinó amb aquesta quantitat de gols” | Antonio Contreras

El Llevant ha mantingut el bloc de la temporada passada i la solidesa defensiva que els ha donat tan bons resultats als últims anys. No obstant això, lequip ha experimentat una millora significativa en lapartat ofensiu, amb una mitjana de 2,66 gols per encontre. En aquest sentit, tant Antonio com Maider destaquen la importància del fitxatge dAdriana Martín, una jugadora top que ha aportat un plus de qualitat a la davantera i actualment és la màxima anotadora de lequip amb cinc gols. “Adriana és pràcticament lúnic canvi, es tracta duna jugadora de nivell mundial, que ve de jugar als Estats Units, és fixa a la selecció i et garanteix un mínim de 15-20 gols per temporada, el que unit al treball defensiu i el sacrifici ens ha fet millorar bastant”, afirma Maider. Antonio assegura que la forma de treballar és la mateixa, perquè compta amb pràcticament les mateixes jugadores per posició, encara que reconeix que han modificat el plantejament en algunes fases del joc: “Abans sabíem treballar molt bé el zero a zero i ara hem daprendre a treballar en alguns partits quan anem guanyant, cosa que lany passat ens costava molt, ja que era estrany el partit en què ens posàvem prompte per davant al marcador”.

Llevant UE

Olga creu que la combinació entre joventut i experiència els aporta un equilibri molt bo i explica que el fet de mantenir la base danys anteriors els permet millorar amb poques incorporacions. “La dinàmica és molt positiva i ens agrada ressaltar les nostres virtuts, però no hem de confiar-nos i seguirem treballant per millorar en alguns aspectes com per exemple les accions a baló parat”, conclou la davantera barcelonina.

Classificació històrica de la Selecció Espanyola per al Mundial de Canadà 2015

El bon moment de forma dels dos conjunts no ha passat desapercebut per al seleccionador nacional, Ignacio Quereda, qui ha citat tres futbolistes del Llevant, la portera Sandra Paños, la defensa Leti i la davantera Adriana; i a dos més del València, les centrals Ivana Andrés i Paula Nicart, per als entrenaments que la selecció absoluta està portant a terme aquesta setmana, entre el 20 i el 23 doctubre, a la Ciutat del Futbol de Las Rozas. A més, jugadores, com és el cas d’Olga García, que ha començat a un gran nivell, estan en el punt de mira del seleccionador per a possibles futures convocatòries de cara a la preparació del Mundial.

Jugadores del Llevant convocades per a la Selecció

No és una citació sense fonament la de les cinc jugadores dels equips valencians, ja que el Llevant és el segon equip menys golejat de la categoria per darrere del Barcelona, amb tres gols en contra, mentre que el València és el tercer màxim golejador amb 17, per darrere de Barcelona i Athletic, que en tenen 22 i 21 respectivament, degut a diverses golejades. Tots dos entrenadors asseguren que aquestes experiències amb la selecció són molt positives i el bon moment del combinat nacional reflexa el treball realitzat pels equips de l’estat fins al moment.

“Crec que en la meua primera entrevista, quan vaig arribar ací al Llevant, una de les coses que vaig proposar va ser aportar el màxim nombre de jugadores a la selecció i, si et fixes en les convocatòries, feia temps que no entraven tantes jugadores del Llevant a la Selecció Espanyola. Per tant, alguna cosa estarem fent bé a nivell individual i col·lectiu”, recorda Antonio Contreras, qui afirma que el seu objectiu és sempre traure el màxim rendiment de cada jugadora per així guanyar col·lectivament. A més, lentrenador extremeny compta amb moltes jugadores de la cantera al primer equip, cosa que garanteix la sostenibilitat del projecte esportiu, ja que algunes de les que entraren fa un parell de temporades són ara fixes en les alineacions, com és el cas de Nerea o Sheila, qui va tindre recompensa a la seua progressió al ser convocada per la selecció sub-19 per disputar lEurocopa a Noruega el passat estiu, on van ser subcampiones, ja que van perdre en la final davant els Països Baixos.

Cristian Toro també destaca el treball realitzat pels clubs a les seues categories inferiors i assegura que lèxit de la selecció és fruit de laugment de competitivitat a la Primera Divisió Femenina. “Nosaltres com a club tenim tretze equips de futbol femení. Cada any han debutat jugadores de la cantera en primera divisió i tenim vàries jugadores que juguen en seleccions inferiors”, recalca lentrenador argentí.

Tot suma per a lesport femení

Per a Olga García, el més important són els mitjans de comunicació, que en la seua opinió haurien de donar més suport al futbol femení, i posar atenció més enllà dels tòpics i les aparicions anecdòtiques. “Saconsegueixen moltes coses en lesport femení, i no crec que tinguen menys mèrit”, comenta Antonio, qui afegeix que lèxit de les xiques de lhandbol, el bàsquet o inclús la polèmica amb la designació de Gala León com a nova capitana de la Copa Davis, afavoreixen lesport femení pel fet de promourel i donar-li major visibilitat.

Ana Amo es mostra feliç per la classificació per al Mundial i agraeix laposta del VCF i els mitjans de comunicació que sí ajuden a donar a conèixer un poc més aquest esport. “La veritat és que a poc a poc estan aconseguint-se coses molt importants al futbol femení. Quan els resultats acompanyen es genera molt més interès i açò recompensa el treball de totes les dones futbolistes, però açò es produeix de forma molt lenta i encara no és suficient”, declara la valenciana.

“Vivim en una societat molt elitista, i com el futbol i lesport femení en general pareix que no produeixen, ningú aposta per nosaltres. Necessitem que els mitjans i les institucions simpliquen més i sarrisquen”, reivindica la capitana del Llevant Maider, qui espera que linterès mediàtic generat per la classificació històrica per al Mundial tinga continuïtat, amb lobjectiu que el futbol femení sacabe de professionalitzar.

Comparteix

Icona de pantalla completa