Diari La Veu del País Valencià
Escola: ‘Si Català fa la consulta a les famílies vulnerarà l’Estatut’
RedactaVeu / València

Des d’Escola Valenciana es qualifica d’”absurda” la consulta a les famílies que ja tenen matriculats els seus fills i filles a les escoles sobre el programa en què volen que estudien.

“L’admissió d’alumnes durant el període de matriculació és l’única consulta legal. Com hem dit reiteradament, la consulta ja es realitza. Realment les famílies trien el model educatiu d’ensenyament quan trien línia en valencià o línia en castellà als centres, si és que poden, és clar, perquè com sabem, l’oferta de valencià que fa l’administració està molt per davall.”, ha explicat Moreno.

‘L’estafa’ de Català

L’entitat cívica qualifica aquesta consulta de Català com una “estafa” perquè “no està consensuada amb la comunitat educativa, no és vinculant, es pregunta només a famílies que ja tenen matriculats els fills als centres, no és té en compte la sol•licitud d’admissió de l’alumnat de 3 anys, ni les avaluacions diagnòstiques, ni el Projecte Lingüístic del Centre.

“Maria José Català és sinònim de fracàs escolar. L’ensenyament plurilingüe en valencià és igual a èxit escolar”, ha valorat Vicent Moreno.

Des de l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana s’ha anunciat que la consulta “vulnera” els informes del Consell Valencià de Cultura, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de les universitats públiques valencianes al respecte.

A més, es recorda que abans de l’aprovació del Decret de plurilingüisme l’any 2012, trenta-cinc entitats, institucions, sindicats i partits polítics van signar un document on mostraven el seu desacord en el punt de la consulta i la necessitat de negociar-la amb la comunitat educativa en bloc. Maria José Català, segons denuncia Moreno, no va atendre aquesta petició.

Huit mesos esperant una reunió

“Com tampoc va atendre la petició, que el passat 26 de febrer Escola Valenciana i tots els sindicats de l’ensenyament feren, d’una reunió per a dialogar sobre aquest tema”. En concret, l’escrit presentat deia: “Escola Valenciana, STEPV, FECCOOPV, CSIF CV, ANPE CV i FETE-UGT PV li volem expressar la nostra preocupació amb l’esborrany d’orde de desenvolupament del Decret de Plurilingüisme 127/2012 i la instem a consensuar el text per evitar situacions de confrontació social en la comunitat educativa com s’estan produït en altres autonomies”.

A hores d’ara, huit mesos després, la consellera Català encara no ha atés la demanda d’una reunió.

“Les mesures que u pren es poden fer dins del marc legal i per consens o unilateralment i cometent il•legalitats que en aquest cas només fan que atacar l’ensenyament plurilingüe en valencià”, ha destacat el president d’Escola valenciana. L’entitat recorda a la consellera que no serà ni el primer ni l’últim dels casos on s’han guanyat sentències per protegir l’ensenyament en la nostra llengua a l’educació i que l’Oficina de Drets Lingüístics ja n’ha guanyat tres favorables als programes en llengua pròpia.

Escola Valenciana ha anunciat que convocarà accions i valorarà totes les vies judicials al respecte perquè amb aquesta consulta la consellera Maria José Català vulnera l’article 6.2 de l’Estatut d’Autonomia.

Comparteix

Icona de pantalla completa