Diari La Veu del País Valencià
Arresten un turista per fotografiar-se fent la salutació nazi
RedactaVeu / València / Berlin

Un ‘Heil Hitler’ davant del Reichstag de Berlín li ha valgut un arrest a un turista canadenc. Aquest fet contrasta amb la total permissivitat amb què membres de grups ultres exhibiren esvàstiques, creus gamades, banderes preconstitucionals i realitzaren proclames i càntics nazis durant els actes institucionals celebrats a València el passat 9 d’octubre, diada nacional del País Valencià, i amb l’actitud mostrada recentment pels Tribunals de Justícia

El canadenc, de 30 anys, va ser arrestat per fotografiar-se fent la salutació nazi davant el parlament alemany –Reichstag- a Berlín. El turista es trobava dempeus sobre les escales que donen accés a l’edifici del parlament quan va decidir que la seua núvia el fotografiara alçant el braç dret amb el palmell estès.

Com que aquest gest està prohibit a Alemanya, la policia va procedir a detenir-lo a l’instant, emmanillant-lo i requisant-li la targeta de memòria de la càmera digital. Si bé corria el risc de ser acusat formalment de fer aquest gest prohibit, un delicte pel qual podria ser condemnat a una pena de presó de fins a sis mesos, finalment la policia el va alliberar a les poques hores en considerar la seua situació de turista i després d’abonar una petita fiança.

Segons el diari The Telegraph, centenars de turistes cometen cada any el mateix “error” en visitar Alemanya, en considerar que pot ser divertit fotografiar-se fent la salutació nazi o fins i tot cridant ‘Heil Hitler’. Però cal tenir en compte que tots els gestos que poden identificar-se amb el règim nazi o l’exhibició de símbols nazis són considerats un delicte en l’Alemanya actual.

Permissivitat a l’Estat espanyol

A l’Estat espanyol, encara que prohibit, es pot comprar i exhibir tot tipus de simbologia de Franco i la dictadura sense conseqüències. També es toleren les manifestacions i concentracions en memòria del dictador emparades per l’Església, en les quals es fa apologia de l’antic règim amb la policia.

És més, recentment, el passat dia 9, grups d’ideologia ultra van poder participar com si res i amb total impunitat en la desfilada de la processó cívica, fins i tot flanquejats per la policia, exhibint tot tipus de simbologia nazi i feixista. Des de la Delegació del Govern s’afirma que no es va impedir la desfilada del grup per a “evitar xocs”, la qual cosa va permetre que durant aquest acte oficial s’escoltaren crits com “Sieg Heil” o “Artur Mas, a la cámara de gas”.

Arxius i absolucions judicials al PV

A aquesta situació de permissivitat se sumen altres casos com que la Fiscalia haja arxivat les recerques per fets protagonitzats per organitzacions filonazis i d’extrema dreta. Així s’ha desestimat el cas produït el 29 d’abril de 2014 per col•locació d’una esvàstica a València, en la zona on es concentraven els aficionats del Reial Madrid que acudiren a la final de la Copa del Rei de futbol que enfrontava el seu equip contra el FC Barcelona a València. La Fiscalia de València també ha arxivat les denúncies contra el partit ultra Espanya 2000 pels seus repartiments de menjar “només per a nacionals”, que han tingut lloc en diversos punts de València, algun en barris de gran població immigrant.

Un altre cas que ha causat gran polèmica ha sigut l’absolució d’un grup de 16 neonazis aquest estiu dins del judici de l’Operació Panzer. Entre els acusats del grup Front Antisistema, hi havia dos militars, un regidor d’Espanya 2000 i l’assassí confés del jove Guillem Agulló, però el TSJ valencià els va deixar en llibertat després d’anul•lar com a prova les escoltes practicades. EUPV va dir en el seu moment que la sentència era un reflex que les institucions públiques no s’han pres de veres combatre els delictes d’odi i el feixisme realment eistent”.
Sobre grups violents també cal recordar l’agressió que va haver-hi en les proximitats d’una Trobada d’Escoles en Valencià, on uns joves, entre els quals hi havia menors, van patir l’agressió d’un grup ultradretà que es dirigia cap a una manifestació contrària a la trobada escolar “per catalanista”.

En l’àmbit esportiu també s’han pogut escoltar els càntics nazis de ‘Sieg Heil’ per part dels ultres del València CF de Corva Nord en l’estadi de Mestalla.

El ‘vergonyós’ exemple del PPCV

Les actuacions del PP tampoc tampoc han sigut exemplaritzants en contra d’aquestes actituds i aquestes ideologies. El partit i el seu col•lectiu juvenil NNGG (Noves Generacions) van deixar en res l’expedient obert a diversos dels seus membres per aparèixer en imatges amb simbologia o fent gestos de caire nazi-feixista, la qual cosa va originar una encesa reacció per part dels grups de l’oposició.

Des del PP, lluny de sancionar aquest tipus d’actituds, i després de dir el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, que eren “xiquillades” -mentre que va ordenar retirar la bandera republicana del balcó d’EUPV en l’edifici de la Diputació-, el llavors secretari general del PPCV, Serafín Castellano, va engegar l’estratègia del ventilador comparant aquestes imatges filonazis amb el fet d’enarborar banderes republicanes, catalanes o independentistes per no ser constitucionals o estatutàries.

Comparteix

Icona de pantalla completa