Diari La Veu del País Valencià
Mutisme total de Fabra i Castellano davant símbols i proclames nazis

RedactaVeu / València

Fins ara, el mutisme de les Administracions de Mariano Rajoy i Alberto Fabra i de la Delegació de Govern autonòmica encapçalada per l’exconseller Serafín Castellano, davant la presència i participació de grups d’ultradreta amb simbologia i càntics anticonstitucionals en la desfilada de la procesó cívica del 9 d’Octubre, és total i absolut.

A la permissivitat policial -denunciada per Compromís i EUPV davant el Congrés i la Unió Europea- amb què els agents de la Policia Nacional van respondre els càntics nazis -els agents es varen limitar a ‘apartar’ algunes de les diverses banderoles amb l’esvàstica-, s’uneix la sorprenent passivitat demostrada fins al moment per la Generalitat Valenciana i el Govern de Mariano Rajoy, que va estar representat durant la Processó Cívica, entre d’altres, en la figura del delegat del Govern, Serafín Castellano.

Precisament, el delegat del Govern està sent objecte d’una encesa polèmica pel regal que va rebre per part del contractista dels serveis contra incendis amb el qual anava de cacera sent conseller de Governació.

El pagament del “tèrbol regal” estava vehiculat a través de la fantasmagòrica ‘Fundación Mediambiental Huerta de la Comunidad Valenciana’ que ha signat convenis amb Bancaixa i que compta amb l’empresari adjudicatari com a president del Patronat.

Imatge dels actes institucionals celebrats el passat dijous. Foto: José Cuellar (El Mundo)

Denúncia davant la UE i l’Executiu de Rajoy

Els fets, produïts en presència de la policia, han estat denunciats per diversos partits i sindicats. En aquest sentit, l’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià (Primavera Europea), ha anunciat que demanarà suport institucional a Brussel·les davant la “passivitat” de la delegació del govern espanyol a València.

Per la seua banda, també el diputat d’Esquerra Unida del País Valencià al Congrés, Ricardo Sixto, ha condemnat els fets i anunciat que preguntarà al govern de Mariano Rajoy quines actuacions ha dut a terme la policia per frenar-los.

Foto: La Veu

Reaccions municipals d’EUPV i Compromís

Pel que fa a l’àmbit municipal, el grup de Compromís en l’Ajuntament de València ha denunciat l’agressió a dues dones durant la processó cívica celebrada a València “a mans de grupuscles violents, que es van produir quan aquestes persones van identificar una de les dones com a militant de Compromís”. El regidor Ribó (EUPV) veu “una clara connexió” entre els fets i les paraules de Barberà del 7 d’octubre en les quals “l’alcaldessa animava a identificar quins partits polítics, quins grups polítics, desitgen que no siguem valencians, que siguem catalans”.

Finalment, i segons informa Europa Press, el portaveu del grup d’Esquerra Unida en el Consistori de València, Amadeu Sanchis, ha anunciat aquest divendres que proposarà que la processó cívica del 9 d’Octubre no comence si hi ha símbols feixistes en la plaça de l’Ajuntament o els seus voltants. Sanchis s’ha pronunciat així després de la presència d’esvàstiques i creus cèltiques, a més de banderes franquistes, en el recorregut de la processó cívica d’enguany. Sanchis ha condemnat aquest tipus d’espectacles que, “desgraciadament, es repeteixen tots els anys durant la celebració del 9 d’Octubre” i ha agregat que EUPV espera que “com més prompte millor, Delegació de Govern informe sobre les actuacions que ha fet la Policia Nacional cap a aquestes organitzacions feixistes que aprofiten aquesta data simbòlica per a manifestar-se en el carrer”.

Comparteix

Icona de pantalla completa