Diari La Veu del País Valencià
Microvinya recupera la Casa Alonso, un símbol vitivinícola del Comtat
RedactaVeu / Muro

L’objectiu final de la recuperació d’aquest majestuós edifici és que siga la seu del projecte Microvinya cosa que donaria un impuls molt important per a la difusió de tots els seus valors. És a dir, que l’ecosistema empresarial rural pot ser un element molt important per a aconseguir la sostenibilitat en els seus quatre vessants: econòmic, social, cultural i mediambiental.

La Casa pertany a la família Alonso, una família de terratinents. Segons les dades que obren en poder de l’arqueòloga municipal de Muro, Elisa Doménech, els Alonso van sol·licitar al Duc de Medicinali, que ostentava el títol de Comte de Cocentaina, permís per a la seua construcció a principis del segle XIX. La Casa es va convertir en residència de la família que va construir les dependències per a poder fer vi i oli, unes infraestructures que encara es conserven. A més disposaven d’una gran horta.

Elisa Doménech afirma que “la cultura vitivinícola a Muro i en la comarca era molt important. De fet, en la Casa Palau, situada just al costat de la Casa Alonso, hem pogut comptabilitzar l’existència de fins a 70 tonells de vi, de majors dimensions dels que coneixem actualment”.

L’arqueòloga de Muro afig que “es produïa tal quantitat de vi que es podia proveir tota la comarca i la ciutat d’Alcoi i els excedents s’exportaven. L’exportació va ser possible, entre altres coses, gràcies a la construcció del tren Alcoi-Gandia. S’ha pogut constatar l’existència de grans extensions de cultiu de vinyer. A més, existeixen testimoniatges que ens porten a pensar que el vi era molt benvolgut i de gran qualitat”.

Es van construir moltes edificacions com la de la Casa Alonso. Alguns exemples són la ja esmentada Casa Palau, Casa Advocat Senabre, Sant Blai, Casa Soriano i Casa Bono.

Microvinya vol que la Casa Alonso es convertisca en la seu del seu projecte i poder reconstruir en el seu interior els models productius del vi i de l’oli. Aquesta Casa podria albergar altres usos com un petit hotel, sales de reunions i congressos i fins i tot podria convertir-se en seu universitària per a continuar transmetent la filosofia i els valors del projecte.

Per una altra part, la Universitat d’Alacant ja ha obert el termini d’inscripció per a matricular-se en el II Curs Microvinya. Més informació sobre el programa, dates i ponències, en aquest enllaç.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa