Diari La Veu del País Valencià
La FSMCV i CultuArts junts per desenvolupar la internacionalització de les societats musicals
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) s’ha reunit amb Manuel Tomàs, director de CulturArts, per abordar la situació després de la creació d’aquest contenidor cultural que agrupa, entre d’altres, el desaparegut Institut Valencià de la Música (IVM).

A més, ha sol·licitat a Tomàs participar en la formulació i desenvolupament de projectes socials, educatius i culturals que afecten el seu col·lectiu. Segons la federació, ‘aquestes iniciatives serien més potents, eficaces i eficients si s’estableix un diàleg rigorós i professional amb els protagonistes o destinataris d’aquestes’

El president de la Federació, Josep Francesc Almeria, ha oferit ‘col·laboració a més d’establir sinèrgies per a construir, des de la planificació i el diàleg, una indústria cultural més forta i cohesionada des d’on abordar el desenvolupament de projectes europeus i d’internacionalització de les societats musicals’.

Almeria, ha manifestat també que la creació d’un Departament de Mecenatge i Patrocini és una bona notícia per a una vella demanda de la FSMCV. La Federació espera que cristal·litze en una llei que done solucions i recursos al sector.

En aquest sentit, es creu que s’hauria de desenvolupar una estructura del mecenatge més social i participativa. S’inclouria així el micromecenatge com a model de suport ciutadà i d’associacionisme i que s’equiparen les deduccions fiscals al marc europeu. Tot això, sense que l’administració evite la seua responsabilitat en l’estructura cultural.

Tanmateix, la rapidesa amb què semblava que s’anava a abordar una nova llei que millorés la de 2002, no ha sigut concretada per José Ignacio Wert, ministre d’Educació, Cultura i Esport, tot i les propostes del PP a la comissió de cultura el 2011. La llei actual permet els particulars desgravar un 25% de l’IRPF i que a les empreses els tornen un 35% en l’impost de societats.

Desenvolupament del model anglosaxó

El model a desenvolupar podria ser l’anglosaxó o l’europeu, on la desgravació arriba des del 50 fins al 100%. Tomàs ha manifestat que pròximament estarà acabada l’estructura organitzativa de CulturArts i que seguirà reunint-se amb tots els sectors implicats a les àrees artístiques. Ha assenyalat també, ‘a CulturArts l’hauria de precedir un plantejament estratègic’ a més de reivindicar ‘el consens polític per a la Llei Valenciana de la Música’

Retallades i IVA

La situació del sector cultural és molt greu al País Valencià, segons un informe del Consell Valencià de Cultura (CVC). S’explica per les brutals retallades del 2013 a les entitats que s’agrupen a CulturArts (IVM, Teatres, IVAC i IVACOR) que passen de 27,2 milions a 16,7 (-38%), les subvencions de 5,6 milions a zero euros, el pressupost per al foment de la música i el teatre, el sector audiovisual, promoció de les arts, beques…de 5,6 milions a 3,3 (-40%) i la despesa de personal es redueix un 25%.

La FSMCV creu que l’IVA al sector cultural hauria d’estar al tipus reduït del 4% com a fórmula per a reactivar el sector.

Maria José Català, va afirmar que el sector cultural al País Valencià constitueix un sector estratègic, ja que aporta un 3% al PIB, treballen 48.500 persones i aporta 2.322 milions d’euros anuals a l’economia valenciana.

La FSMCV espera desde març del 2012, mantenir una reunió amb Català. Fa dos mesos va sol·licitar formalment una entrevista, que esperen es puga fer prompte, per abordar projectes i programes relacionats amb la seua conselleria.

Comparteix

Icona de pantalla completa