Les emissions de CO2 aconseguiran un rècord en 2014

Constitueixen el principal factor de l’escalfament global. Les emissions de 40.000 milions de tones de diòxid de carboni d'enguany suposen un increment del 2,5% per la crema de combustibles fòssils
28 setembre 2014 01:00h

RedactaVeu / EP / Londres

Les emissions globals de diòxid de carboni (CO2), el principal contribuent a l'escalfament global, aconseguiran enguany un màxim històric de 40.000 milions de tones.

Es tracta d'un increment del 2,5% per la crema de combustibles fòssils, segons el 'Global Carbon Project', conduït per investigadors del Centre Tyndall per a la Recerca del Canvi Climàtic en la Universitat de East Anglia (UEA) i la Facultat d'Enginyeria, Matemàtiques i Ciències Físiques de la Universitat de Exeter, a Regne Unit.

Aquesta última actualització del 'Pressupost Global de Carboni' es fa pública poc abans de la Cimera del Clima, que se celebra a Nova York, Estats Units. L'equip internacional de científics del clima involucrats en aquest treball aposta per deixar sense explotar més de la meitat de totes les reserves de combustibles fòssils per a mitigar els efectes d'aquest augment.

Necessitem reduccions substancials i sostingudes

“La influència humana en el canvi climàtic és clara. Necessitem reduccions substancials i sostingudes en les emissions de CO2 procedents de la crema de combustibles fòssils si volem limitar el canvi climàtic global. No estem gens prop dels compromisos necessaris per a mantenir per sota de 2° C el canvi climàtic, un nivell que serà ja difícil d'aconseguir per a la majoria de països de tot el món, fins i tot per a les nacions riques”, afirma la professora Corinne Li Quéré, directora del Centre Tyndall en la UEA.
 

“Els polítics han de pensar molt acuradament sobre les seues decreixents opcions detectades per la ciència del clima", afig. Aquest pressupost anual de carboni global inclou una projecció per a 2014, així com les xifres de 2013 per país i per habitant i s'acompanya d'una sèrie d'articles en 'Nature Climate Change', 'Nature Geoscience' i 'Earth System Sciences Data Discussion'.

Els temps s’ha acabat

L'autor principal de l'article de 'Nature Geoscience', el professor Pierre Friedlingstein, de la Universitat de Exeter, assenyala: "El temps per a una evolució tranquil•la en les nostres actituds cap al canvi climàtic s'ha acabat. Retardar l'acció no és una opció, hem d'actuar junts i fer-ho amb rapidesa, si volem tenir una oportunitat per a evitar que el canvi climàtic es alarge molt temps en el futur".

“Ja hem utilitzat dos terços de la quantitat total de carboni que podem cremar per a mantenir l'escalfament per sota del nivell clau de 2° C. Si seguim al ritme actual, anem a arribar al nostre límit en tan sols 30 anys i açò sense un creixement continu en els nivells d'emissió”, afig.

Es preveu que les emissions de CO2 procedents de la crema de combustibles fòssils pujaran un 2,5% en 2014, un 65% per sobre dels nivells de 1990, l'any de referència del Protocol de Kyoto. Xina, Estats Units, la Unió Europea i Índia són els majors emissors, representant en conjunt el 58% de les emissions.

Pugen les emissions a Xina i  EEUU i baixen a la UE

Les emissions de CO2 de Xina van créixer un 4,2% en 2013; les d'Estats Units, un 2,9%, i les d'Índia un 5,1%, mentre que la UE ha reduït les seues emissions en un 1,8%, encara que seguix exportant un terç de les seues emissions a Xina i altres productors a través dels béns i serveis importats.

Les emissions de CO2 de Xina per persona van superar les de la UE per primera vegada en 2013, de manera que les emissions de Xina són ara superiors a les d'Estats Units i la Unió Europea juntes. El 16% de les emissions de Xina són els béns i serveis que s'exporten a una altra part.

Les emissions de CO2 són causades principalment per la crema de combustibles fòssils, així com per la producció de ciment i la desforestació. En concret, la desforestació representa el 8% de les emissions de CO2.

Les emissions mundials han de reduir-se en més d'un 5% cada any durant diverses dècades per a mantenir el canvi climàtic per sota de 2° C. Aquesta quota d'emissions implica que més de la meitat de les reserves fòssils hauria de mantenir-se sense utilitzar en el sòl, llevat que es desenvolupen noves tecnologies per a emmagatzemar carboni en el sòl.


 
next