Diari La Veu del País Valencià
Envasos plàstics a partir del formatge

RedactaVeu / València

Investigadors estudien com obtenir envasos plàstics a partir de l’excedent de la producció de formatge dins del projecte Life+ Wheypack, que compta amb el suport del programa Life de la Unió Europea i està liderat per Ainia Centre Tecnològic i en el qual participen com a socis Aimplas, Central Formatgera Montesinos i Embalnor (Portugal).

Segons ha informat Ainia en un comunicat, el procés de fabricació del formatge genera de mitjana, de la producció d’una tona de formatge, nou tones de sèrum de llet. Només a Europa s’estima que es produeixen anualment 75 milions de tones de sèrum de llet procedent dels fabricants de formatge.

Encara que parteix d’aquest subproducte torna novament a la cadena alimentària per a la realització d’altres productes làctics, prop del 40% del sèrum és rebutjat i gestionat com a residu en les indústries alimentàries.

Life+ Wheypack és un projecte que el seu principal objectiu és “demostrar que pot fabricar-se un nou envàs per a productes làctics amb materials 100 % biodegradables, que permeten un menor impacte ambiental i disminuir la petjada de carboni dels envasos plàstics tradicionals, procedents de recursos no renovables com el petroli, utilitzant els excedents de sèrum per a generar el nou material de l’envàs”.

En concret, el material sintetitzat per a la fabricació d’aquests nous envasos serà el polihidroxibutirat (PHB) que s’obtindrà després d’un procés de fermentació de microorganismes a partir del sèrum de llet.

Aprofitar l’excedent

La gran quantitat d’excedent de sèrum generat per la indústria làctica provoca que aquest subproducte es convertisca en un problema de desaprofitament d’aliment per a les empreses del sector. Amb aquest projecte, el mateix generador del residu “podria obtenir un benefici, donant-li un nou valor afegit a aquest subproducte en convertir-ho, a través d’un procés de bioproducció controlada, en un nou material per a envasos de formatges, mediambientalment sostenibles, viables econòmicament i que complisquen les funcions de seguretat, qualitat sensorial, vida útil, propis dels productes làctics”.

El projecte Wheypack, pel seu caràcter mediambiental, compta amb el suport del Programa Life+ de la Unió Europea i té una durada de dos anys i mig.

Comparteix

Icona de pantalla completa