Diari La Veu del País Valencià
El president Fabra perd tota la credibilitat
Leo Part / València

“Senyor Fabra vosté no és garantia de res, no seguisca fent mal als valencians”, “President, és vosté un venedor de fum. El que ens ha dit aquest matí i res és el mateix: bla, bla i bla”. “Sense un canvi en el model de finançament que ens iguale a la mitjana de l’Estat estatal, la Generalitat és inviable”.

Aquestes han sigut algunes de les contundents respostes de Compromís, EUPV i PSPV, respectivament, al’ prometedor’ discurs pronunciat aquest matí per un president Fabra en hores baixes i que sembla haver perdut tota credibilitat, no sols davant els seus correligionaris, sinó també, i el que és més gràfic, davant l’empresariat valencià.

Ni el empresaris creuen en Fabra

En aquest sentit, el mateix president de la Confederació d’Organitzacions Empresarials valenciana (CIERVAL), José Vicente González, ha assenyalat en relació al paquet de mesures que ha proposat el president Fabra, en el Debat de Política General, que “la pregunta del milió és si tindrà finançament per a fer front a tot açò”.

González, que ha assistit a la intervenció de Fabra en les Corts, ha apuntat que les propostes del cap del Consell són “expansives” perquè contemplen inversions i també reducció d’impostos. Per açò, ha dit, “la pregunta del milió és si tindrà finançament per a fer front a tot açò. Si és així, benvingudes siguen, tant de bo! Jo m’apunte. El gran problema és si tindrem suficients diners per a pagar-ho”, ha remarcat.

Per la seua banda, el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, preguntat pel finançament, ha dit que afecta el ciutadà però també les empreses pels desavantatges competitius.

Morera a Fabra: ‘Vosté representa el fracàs’

Tornant al Ple de les Corts i pel que fa als líder de l’oposició, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha considerat que el president Fabra, “no és garantia de res, representa el desastre i el fracàs”, i “està en temps de descompte” Morera ha dit que la paraula del cap del Consell està “caducada” i li ha demanat que “no seguisca fent mal” als valencians i hipotecant el seu futur.

Morera ha criticat que haja aplicat “polítiques que no defensen els interessos del poble valencià”. “S’ha maltractat el País Valencià i vostè no ha dit res, els diputats del PP valencià a Madrid voten en contra dels interessos” valencians. En aquest sentit, ha acusat el cap del Consell d’haver romàs “obedient, submís i sense alçar la veu” davant polítiques que han tingut greus efectes socials”. Morera ha denunciat la “greu marginació i la infrafinanciació” d’aquesta autonomia i la “falta d’inversió”.

Sanz: ‘El que ha dit el president i res és el mateix: Bla, bla, bla’

Per la seua banda, la síndica d’EUPV en les Corts, Marga Sanz, ha afirmat que Fabra, semblava un “venedor de tot a cent” mentre pronunciava el seu discurs i ha subratllat que “no pot donar lliçons de regeneració ètica”.

Sanz s’ha pronunciat en aquests termes durant la seua intervenció en el ple de les Corts, i ha començat assegurant que Fabra “ha venut fum”. “Com no s’atreveix a proposar al president del Govern, Mariano Rajoy, un canvi en el model de finançament, i sí un nou Pla Hidrològic?”, l’ha espetat. Sanz ha acabat la seua intervenció de formar molt gràfica a l’indicar que “el que ens ha dit aquest matí –Fabra- i res és el mateix: bla, bla i bla”.

La síndica ha assenyalat que ha tingut la sensació d’un ‘dejà vu’ durant el discurs de Fabra. “Ens sentim protagonistes de la pel•lícula Atrapats en el temps i anem a pitjor. En tres anys ha dit mentides, ha incomplit, ha fracassat i ha demostrat la seua plena incapacitat per a exercir com a president de la Generalitat”.

Torres: ‘Si no canvia model finançament, la Generalitat és inviable’

Finalment, el portaveu del grup parlamentari socialista en les Corts Valencianes, Antonio Torres, ha advertit que sense un canvi en el model de finançament, que ens iguale a la mitjana de l’Estat espanyol “la Generalitat és inviable”. En aquest sentit, ha instat Fabra a fer com la presidenta andalusa, Susana Díaz, i presentar una demanda contra el Govern d’Espanya per l’incompliment de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca).

“Si Fabra no alça la bandera”, els valencians seguirem sent invisibles a Madrid, com vostè ho és ara”. Per açò, ha urgit el president a exigir a Mariano Rajoy que “complisca la seua paraula”.

El síndic del PSPV ha indicat que mentre l’alcaldessa Rita Barberà, “departia amigablement amb Rajoy en La Moncloa”, Fabra “segueix esperant en l’avantsala del despatx de la secretària del senyor Montoro”. Sobre aquest tema, ha criticat que el cap del Consell està permetent que s’humilie i es menyspreea la Presidència de la Generalitat, així com que el seu “únic objectiu” siga que “Rajoy el designe candidat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa