Diari La Veu del País Valencià
Detingudes 49 persones a Elx per una macroestafa a 150.000 persones
Europa Press / Madrid

Els arrestats estan acusats d’enganyar les seues víctimes fent-se passar per membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i oferint-los publicar anuncis a baix cost en revistes de temàtica policial que en realitat no tenien distribució pública ni en centres oficials.

La trama tenia 30 pàgines web i més de 60 empreses per a intentar ocultar la seua activitat real i blanquejar els beneficis. El líder de l’organització va arribar a utilitzar com a testaferros i responsables de les seues empreses persones d’avançada edat o en precària situació personal i econòmica.

Els detinguts són el líder de l’organització, tres advocats que presumptament l’assessoraven sobre blanqueig de capitals i treballadors de l’entramat. Un total de 49 persones han sigut detingudes a Elx, on a més s’han registrat huit domicilis, mentre a Madrid han sigut detingudes altres dos i una més a Barcelona.

Els agents han confiscat vora 46.000 euros en efectiu, set servidors (un dels quals es trobava ocult en el fals sostre d’una de les empreses registrades), 31 discs durs, tres cotxes i una motocicleta i diversos dispositius informàtics. També s’han bloquejat els béns immobles i comptes bancaris de 32 persones físiques i jurídiques.

La recerca es va iniciar fa dos anys arran de denúncies de persones afectades per l’estafa i publicacions de particulars en fòrums, blogs i pàgines web, i ha permès reunir milers de dades sobre els integrants de la trama, que van planificar i van perfeccionar la seua activitat durant 14 anys.

Els detinguts es dirigien a treballadors o responsables de xicotetes i mitjanes empreses i els oferien anunciar-se, habitualment per menys de 400 euros, en revistes impreses i ‘online’e temàtica policial. No obstant açò, es tracta de publicacions creades i editades només per a aquesta finalitat, amb continguts de baixa qualitat, poc elaborats o copiats de fonts oficials, encara que en alguns casos incloïen entrevistes i “homenatges” a funcionaris policials, que desconeixien les seues pràctiques fraudulentes.

A les víctimes se’ls deia que les publicacions serien suposadament distribuïdes en organismes i institucions policials, encara que en realitat cadascun dels exemplars era enviat únicament a les víctimes de l’estafa, i els feien creure així que la distribució era real.

Comparteix

Icona de pantalla completa