RedactaVeu / València

El PSPV ha anunciat que demanarà a la Fiscalia que actue contra els càntics nazis protagonitzats per uns pocs afeccionats del València durant el partit contra l’Espanyol del passat diumenge.

Durant aquest partit, alguns assistents situats en la Corba Nord, la part de l’estadi on es concentren els aficionats joves que canten animant el seu equip, van entonar el Sieg Heil-victòria eterna, en alemany-, un crit d’autoafirmació utilitzat en esdeveniments massius durant l’Alemanya nazi. El vídeo que acompanya aquesta informació arreplega la proclama de l’Alemanya Nazi.

Corba Nord ha fet públic un comunicat condemnant els càntics de «Sieg Heil» que es van escoltar durant el partit i adverteix que no deixarà accedir en la seua zona a persones amb estètica ultra o amb samarretes ofensives.

>

Des de Corba Nord es van lamentar dels fets protagonitzats «per una minoria» i es va advertir que s’expulsarà del grup a tots aquells que facen proclames feixistes o que lluïsquen indumentària amb simbologia nazi: «Demanem perdó a l’afició del València per un càntic ofensiu que vam haver de tallar fa alguns partits i que s’ha anat de mare sabent que la majoria del que ho han repetit no té ni idea del significat. No es repetirà mai i expulsarem a qui ho faça». A més, van assenyalar que no deixaran accedir a la zona a ningú amb estètica ultra o samarretes ofensives.

La secretària d’Esports del PSPV de les comarques centrals del País Valencià, Mercedes Caballero, va anunciar ahir que el seu partit demanarà a la secció contra els delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia de València que òbriga una recerca i establisca les responsabilitats pertinents respecte als crits de «Sieg Heil» que el diumenge «s’escoltaren per part dels Yomus a Mestalla».

El PSPV atribuix els càntics nazis al col·lectiu Yomus

Des del PSPV s’atribueixen els càntics, que podrien estar prohibits, entre uns altres, per la Llei de l’Esport, al col•lectiu Yomus.

Cal assenyalar que els Yomus, ara integrats en un grup més gran denominat Corba Nord, tenen un llarg historial de fets violents i vinculació amb l’extrema dreta. Fundats en 1983, són el grup ultra més veterà del València.

La Corba Nord ja ha demanat “disculpes a l’afició del València per un càntic ofensiu” que “no es repetirà mai”. El club, de moment, guarda silenci: es mou entre la satisfacció pel colorit i ambient que aporta la Corba Nord a l’estadi i la preocupació per les conductes inadequades que poden protagonitzar alguns dels seus més de 2.000 membres.

Corba Nord, en un twitter, ha anunciat textualment –en castellà- que “Per a evitar futurs conflictes no anem a deixar accedir a ningú amb imitacions tipus ‘ultras vcf’ o qualsevol samarreta amb ideologies”.

Antecedents

Cal recordar que el diputat de EUPV-Els Verds, Ricardo Sixto, va presentar a principis d’any en el Congrés una sèrie de preguntes en les quals demanava conèixer quines actuacions ha realitzat el Govern després dels fets ocorreguts el passat 8 de gener en l’estadi del Mestalla, quan es van exhibir símbols nazis durant un partit de futbol.

En el comunicat, Ricardo Sixto considerava “imprescindible” que el Govern actue davant aquestes situacions inadmissibles i ja denunciades per Moviment contra la Intolerància.

Sixto va recordar que aquests incidents, registrats durant el partit València-Atlètic de Madrid, no és la primera vegada que ocorren “en la denominada Corba nord de l’estadi de Mestalla, per açò fa falta que s’eviten i previnguen”. “El Govern no pot quedar-se de braços creuats davant l’exhibició d’aquesta simbologia nazi, i de qualsevol altra feixista, franquista, així com de la proliferació d’insults racistes”, va recalcar en el seu moment.

El diputat d’esquerres va subratllar que considerava “inajornable l’actuació davant aquests comportaments, ja denunciats per Moviment contra la Intolerància, i que no poden permetre’s en cap estadi de futbol, com tampoc en cap lloc d’una societat democràtica i igualitària”.

Comparteix

Icona de pantalla completa