Diari La Veu del País Valencià
La ‘V’ de la Diada, a la portada de ‘l’International New York Times’ i ‘Le Figaro’
ACN / Barcelona

“L’atenció del món potser està centrada a Escòcia i el seu moviment secessionista, però dijous va ser el torn de Catalunya”, assegura ‘International New York Times’. El periodista Raphael Minder escriu des de Barcelona que els catalans van sortir al carrer i esperen que siga “el preludi” d’un referèndum.

El periodista del diari novaiorquès assegura que “a diferència d’Escòcia, on els líders britànics han intentant persuadir els escocesos perquè no marxen sense bloquejar el referèndum, el moviment secessionista a Catalunya camina perillosament cap a una crisi constitucional”. El diari diu que el president Artur Mas vol fer una consulta “tot i l’oposició del govern central a Madrid”.

La crònica destaca que davant un bloqueig del Tribunal Constitucional a la llei de consultes Mas “haurà de fer front a la difícil tria de tirar endavant amb una votació il·legal o retardar-la i permetre més negociacions amb Rajoy”. “També pot convocar eleccions anticipades a Catalunya, amb el risc que els polítics secessionistes més radicals traguen a ell i a Convergència del poder”.

Una majoria a favor del referèndum

David Torrance assegura a ‘The Herald’ que “l’opinió pública a Catalunya per una gran majoria dóna suport a un referèndum, vora un 80%, i també a la independència, en un 60%”. “Mentrestant, els espanyols unionistes són difícils de trobar”, diu l’enviat especial del diari escocès, que se sorprèn del “consens constitucional”. “El concepte britànic de neutralitat de la premsa no sembla que s’aplique a Catalunya, i s’assumeix que els periodistes escocesos que són de visita són pro-independència, a casa i a la península ibèrica”, avisa.

‘Le Figaro’ diu a la portada que “Catalunya es mobilitza massivament per la independència”, i inclou una fotografia de la V. El diari diu que “malgrat la mobilització” i la voluntat de la majoria dels partits al Parlament, la consulta del 9-N és complicada per l’oposició del govern espanyol. “Madrid considera que una votació secessionista és il·legal i anticonstitucional”, recorda. El rotatiu diu que el govern català considera “irrenunciable” la consulta als catalans “tot i que la naturalesa de la votació queda oberta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa