Diari La Veu del País Valencià
Salvador Ortells guanya el Premi València de Poesia en valencià amb ‘Els mots ferits’
RedactaVeu / València

El jurat qualificador del premi literari València de Poesia en valencià, presidit per la diputada de Cultura de la Diputació de València, Maria Jesús Puchalt i compost per Antoni Martínez, Carles Duarte, Josep Antoni Fluixà, Josep Piera i Gaspar Jaén, ha seleccionat l’obra Els mots ferits presentada per l’escriptor Salvador Ortells Miralles (Sueca, 1977).

La presidenta de la Institució Alfons el Magnànim i diputada de Cultura ha anunciat el veredicte del jurat en una roda de premsa celebrada després de la reunió del jurat. En la trobada amb mitjans de comunicació, Puchalt ha anunciat que la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València convocarà de nou la modalitat de Poesia en castellà després de comunicar la decisió del jurat que ha declarat el premi desert.

Segons Maria Jesús Puchalt, la reconvocatòria del guardó “ens pareix la forma més ètica, fresca i neta d’intentar que el premi aporte un nou nom a la cuidada nòmina d’autors que han atorgat el nivell i l’exigència que durant més de 60 anys porta a gala la IAM”.

El jurat de la modalitat de Poesia en castellà, al qual es van presentar 140 obres, està integrat per Jesús Munárriz, Jaime Siles, Antonio Porpetta, Guillermo Carnero i Luis Antonio de Villena. En el seu veredicte han destacat que “en vista que els llibres preseleccionats no satisfan les condicions estètiques mínimes, el jurat ha decidit declarar desert el premi i proposar a la Institució Alfons el Magnànim una nova convocatòria d’este, perquè siga resolt abans de la finalització de l’any en curs”.

Bellesa i tensió emotiva en Els mots ferits

Després de fer balanç dels treballs presentats a la convocatòria de Poesia en valencià -un total de 20- el jurat ha valorat les quatre obres seleccionades pel comitè de lectura. “Els quatre llibres eren molt defensables com a guanyadors, hi ha hagut debat entorn de dos títols i finalment hem seleccionat Els mots ferits, una obra ben treballada des del punt de vista formal, de ritme intens i gust clàssic, construïda des d’una exigència i compromís cap a la literatura”, ha destacat el portaveu del jurat, Carles Duarte.

Segons el jurat, en el poemari de Salvador Ortells hi ha bellesa i tensió emotiva. “És un llibre unitari, ben treballat formalment, de ritme intens i gust clàssic, que conté una reflexió sobre l’acte creatiu i que fa de l’absència, l’enyorança i l’evocació de l’amor perdut l’eix líric de l’obra”.

Puchalt ha comunicat el veredicte a Salvador Ortells en directe i per telèfon i l’ha felicitat pel seu llibre. El guardó està dotat amb 10.000 euros i l’edició de l’obra guanyadora en l’editorial Bromera.

Salvador Ortells és diplomat en Magisteri i llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València, a més de titulat en el Màster d’Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la Universitat de València i la Universitat d’Alacant. Ha col·laborat en diversos mitjans de premsa escrita i revistes literàries com ‘Quadern’ d’El País, L’Espill, Caràcters i Lletres Valencianes. En l’àmbit de creació literària ha publicat el poemari Quan el cel és tanka (PUB, 2007), amb el qual va obtindre el premi Bancaixa-Universitat de València.

Veredicte dels jurats de Narrativa i Novel·la Negra el dijous

Maria Jesús Puchalt ha recordat que dijous 11 de setembre es comunicarà el veredicte dels jurats en les modalitats de Narrativa i Novel·la Negra en la roda de premsa que se celebrarà, aproximadament a les 12:30, al Saló de Reines de la Diputació de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa