Diari La Veu del País Valencià
Calatrava declararà dimarts com a imputat pel Centre de Convencions de Castelló

EP / València.

L’arquitecte valencià Santiago Calatrava està citat a declarar aquest dimarts, a les 11.00 hores i en qualitat d’imputat, en el jutjat d’Instrucció número 5 de Castelló, en la investigació oberta per presumptes irregularitats en contractes relacionats amb el Centre de Convencions que es va projectar en la capital de la Plana Alta i pel qual va rebre 2,7 milions d’euros en concepte de redacció del pla director, avantprojecte i projecte bàsic.

Així mateix, el jutge ha requerit a la mercantil Santiago Calatrava GMBH que aporte els programes de necessitats rebudes en relació al Centre de Convencions de Castelló –programa inicial, el procedent de l’Ajuntament de Castelló i el remès per la Societat de Projectes Temàtics del País Valencià de maig de 2008–; que informe sobre la base de quin dels anteriors va presentar el masterpla, avantprojecte i projecte bàsic; i que indique la localització prevista del Centre de Convencions dins del PAI Mestrets.

Igualment, el jutge va acordar requerir a la Societat de Projectes Temàtics perquè aporte els estatuts de la societat; l’acta de reunió per la qual el Consell d’Administració de la Societat va autoritzar l’augment del pressupost inicial a aquell finalment acceptat en relació al Centre de Convencions de Castelló; i informe tècnic o motivació que acredita l’especificitat artística del projecte i que van motivar l’adopció de la manera de contractació sense publicitat.

D’altra banda, el jutge va decidir requerir a l’Ajuntament de Castelló informació relativa al PAI Mestrets, la data d’iniciació, motiu d’anul·lació i data de la mateixa; localització que el Centre de Convencions havia d’ocupar, així com títol jurídic que l’habilitava per a disposar d’aquesta superfície.

El jutjat va obrir una investigació per suposades irregularitats en contractes relacionats amb el Centre de Convencions de Castelló i inicialment va citar com a imputats a qui fóra el secretari autonòmic d’Hisenda i Pressupostos de la Conselleria d’Hisenda, Eusebio Monzó Martínez –a qui va cessar el Consell uns dies després de conèixer-se la seua imputació–; al tècnic Javier de Diego Calero i a Fernando Benzo pel seu treball en l’oficina de Calatrava.

El Centre de Convencions de Castelló era un projecte de Santiago Calatrava que estava inclòs en el PAI Mestrets de la capital de la Plana Alta.

No obstant açò, la Generalitat Valenciana va decidir deixar en suspens la seua execució a causa de la crisi econòmica, segons va informar en 2012. El Consell, segons es va detallar llavors, va pagar a Calatrava 2,7 milions d’euros en concepte de redacció del pla director, avantprojecte i projecte bàsic del centre.

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, va assegurar en relació a aquest assumpte que el projecte del Centre de Convencions de Castelló, que va dissenyar Santiago Calatrava, era important per a la ciutat i va destacar que la gestió de la contractació va ser correcta.

Comparteix

Icona de pantalla completa