Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana durà als tribunals el decret de Currículum de Primària
RedactaVeu / València

“El pròxim 3 de setembre l’alumnat d’Infantil i Primària comença un nou curs amb novetats que afecten als programes d’ensenyament de forma negativa per l’aprovació d’un decret de la Conselleria d’Educació que, una vegada més, margina l’aprenentatge i la competència lingüística en valencià de l’alumnat i el plurilingüisme educatiu”, ha declarat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Des de l’entitat cívica es considera que les instruccions donades per la inspecció educativa en referència al Decret de currículum de Primària, aprovat el passat mes de juliol sense el consens de la comunitat educativa, entrebanquen la tasca docent de fomentar el plurilingüisme a les aules valencianes i d’afavorir la competència lingüística igual de les dues llengües oficials i un millor coneixement d’una tercera llengua com l’anglès.

Per aquest motiu, el gabinet jurídic d’Escola Valenciana presentarà a principis de setembre un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia en contra d’aquest Decret de currículum de Primària, que vulnera l’article 19 del títol 2n de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), així com l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia.

“La consellera d’Educació està promovent el monolingüisme educatiu amb l’augment d’hores lectives en castellà a tots els programes educatius vigents. Això afecta l’alumnat que estudia en els programes plurilingües en valencià i encara més a l’alumnat que estudia en el programa en castellà i que representa el 67% del total”, ha afirmat Vicent Moreno.

Una de les conseqüències més rellevants del nou decret ha estat la jugada de dividir Coneixement del Medi en dues assignatures, Socials i Naturals, per a oferir una de les dues en castellà. “El fet d’oferir Naturals o Socials en castellà empobreix encara més el Programa d’Incorporació Progressiva, conegut com a línia en castellà. L’alumnat que estudia en aquest tipus de programa tindrà encara menys competència lingüística en valencià, això és indubtable”, ha assegurat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

El nou decret trenca un consens establert des de fa 30 anys, aquell pel qual es va establir que almenys hi haguera una assignatura de quatre hores a la setmana no lingüística que s’impartira en valencià en el programa monolingüe en castellà. Es va decidir que fóra Coneixement del Medi, per ser una àrea arrelada al nostre entorn més proper. La consellera d’Educació Maria José Català ha trencat amb eixe acord establert al principi de la democràcia.

El president d’Escola Valenciana ha declarat que “Maria José català ha posat el segell del neoliberalisme al nostre sistema educatiu i això ha suposat retallades molt profundes en el pressupostos de la Generalitat Valenciana a un dels pilars importantíssims, l’educació pública. Aquestes mesures han quallat en actuacions en contra de l’escola que volem, de la nostra escola” i ha afegit: “Aquest curs el tenim marcat per la il·lusió de saber que aquesta vegada, entre totes i tots, podem aconseguir el canvi a polítiques afavoridores d’una escola en valencià, pública, de qualitat i laica: la nostra escola. Un canvi possible que pot arribar a la primavera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa