Diari La Veu del País Valencià
El ‘low-cost’ de segona mà catapulta la llibreria catalana Re-read
ACN / Barcelona

Un home amb carret de la compra entra en una llibreria d’estil modern al centre de Barcelona, en què una banyera farcida de llibres dóna la benvinguda als clients. Saluda la dependenta i comença a traure de dins del carro desenes de novel·les. N’hi ha de tots els estils i gèneres. Junts les examinen. Podria semblar un proveïdor, però la roba estiuenca informal i alguna que altra estripada als llibres el delata. Ve a revendre el que a casa devoren durant les vacances. “Hem donat gairebé 2.000 llibres a biblioteques municipals. La meva filla, però, aviat començarà la universitat i ha de comprar-se un ordinador nou. Per poc que treguis, ja és una ajuda”, explica Xavier Catalán. Efectivament, no acaba enduent-se un gran botí, uns deu euros, però assegura que repetirà.



En pocs minuts, l’escena es repeteix. Un jove barbut, també amb carret, ve a desfer-se de llibres de cuina i d’alguna que altra novel·la que fins ara, reconeix, havia estat arraconada al menjador de casa. Aviat es canvia de residència i vol alleugerir la mudança. “M’he tret uns calerons i, de pas, faig neteja”, resumeix Óscar Pérez. “Aquí tens tota classe de llibres. Pots trobar-hi coses interessants”, afegeix. 



Salt al mercat estatal



A Re-read paguen vint cèntims per cada llibre usat. Els únics requisits són que s’hagi editat a partir de la dècada dels 90 i que estiga en bon estat. “No som una botiga d’antiguitats”, aclareix Maria Martí, dependenta d’una de les cinc botigues presents a Barcelona. També n’han obert a l’Hospitalet de Llobregat, Mataró i Girona. I, més recentment, han fet el salt al mercat estatal, amb franquícies a Madrid i Màlaga. “Des d’un inici, ja vam concebre el negoci com a franquícia, perquè té un funcionament senzill i que afavoreix l’autoocupació”, explica la fundadora de la cadena, Mercedes Zendrera, mentre repassa alguns dels llibres usats acabats d’arribar. “Agafem bons títols perquè tampoc no tenim gaire espai a les botigues. Els netegem, els encolem… Encara que sigui a dos euros, els venem com a llibres, no com a paper al pes”, defensa. 



Gran part de l’èxit del model Re-read rau en els preus que ofereixen: un llibre per tres euros; dos, per cinc; i cinc, per deu. “És un bon mètode per reciclar i estalviar. Són preus raonables i fomenten la cultura. Està bé que els llibres que tu ja has llegit algú altre tingui la oportunitat d’agafar-los i a un preu gairebé tirat”, argumenta Laia Nadal, que avui, per primera vegada, ha descobert aquesta llibreria. Reconeix que el que més li ha cridat l’atenció és l’estètica del local. No és en va, la decoració és certament atractiva.



Premis Laus 2014, reconeixement al disseny



“Hem treballat molt la classificació i ordenat tots els llibres per ordre cronològic de l’autor”, apunta Zendrera, que mira amb orgull els cartells amb eslògans enginyosos que omplen les parets de la botiga (“Better than red, re-read”, “Re-Benvingut”, “Re-comprem, re-venem”, etc.). La imatge corporativa i el nom de la marca els han valgut dos prestigiosos guardons, els Laus de disseny d’aquest any. Un reconeixement a la tasca feta per l’estudi Talking, amb qui Zendrera va aliar-se per forjar el projecte ‘Re-read’ ara fa un any i mig, quan pintaven bastos al negoci familiar de tota la vida, l’extinta llibreria Baibars, especialitzada en idiomes. 



Els números no acabaven de quadrar i, entre converses queixoses amb la crisi econòmica al taulell de la botiga, a Zendrera se li va encendre la bombeta. “Miràvem en totes direccions i se’ns va acudir muntar una llibreria de segona mà amb preus únics. Vam anar a França, a Anglaterra, a tot arreu… Finalment, un estudi de disseny, que eren clients nostres i que també notaven els efectes de la crisi, van oferir-se a fer-nos la imatge corporativa”, recorda. “Vam advertir-los que no els podríem pagar”, explica divertida. Ara ja han pogut retornar-los amb escreix el favor. Confien que el negoci seguirà creixent i, de retruc, ampliant i modernitzant l’oferta de segona mà al país.

Comparteix

Icona de pantalla completa