Diari La Veu del País Valencià
Un valencià després de 91 anys, arquebisbe de València, però ultraconservador

EP / València.

Des de feia 91 anys no hi havia hagut un arquebisbe valencià al front de l’església valenciana. Ara el Papa Francisco ha nomenat aquest dijous al cardenal Antonio Cañizares (Utiel-1945) prefecte de la Congregació Vaticana per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, nou arquebisbe de València en substitució a l’actual arquebisbe de València, Carlos Osoro Sierra, designat al seu torn nou arquebisbe de Madrid pel Pontífex.

Cañizares va ser ordenat sacerdot en 1970 a Sinarques per l’arquebisbe José María García Lahiguera. Va cursar estudis eclesiàstics en el Seminari Diocesà de València i en la Universitat Pontifícia de Salamanca, on va obtenir el doctorat en Teologia. És també perit en Pastoral Catequètica per l’Institut Superior de Pastoral de Madrid. Ha dedicat la major part de la seua vida a la docència, ha sigut professor de la Facultat de Teologia de Salamanca, del Seminari de Madrid i de l’Institut Superior de Ciències Religioses.

És fundador i expresident de l’Associació Espanyola de Catequistes (l’actual president és Emilio Alberich Sotomayor), membre de l’Equip Europeu de Catequesis, coadjutor de la Parròquia de Sant Gerardo de Madrid i director de la revestisca Teologia i Catequesis.

Va ser posteriorment nomenat bisbe d’Àvila el 6 de març de 1992; arquebisbe de Granada el 10 de desembre de 1996, on va prendre possessió l’1 de febrer de 1997; i arquebisbe de Toledo, prevalgut d’Espanya, el 24 d’octubre de 2002 pel Papa Juan Pablo II, pren possessió de la seu toledana el 15 de desembre de 2002, on exerceix fins al seu nomenament en 2008 com a nou prefecte de la Congregació Vaticana per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments per Benet XVI, ja que exerceix en l’actualitat. El 24 de març de 2006, és creat cardenal pel papa Benet XVI.

El 9 de desembre de 2008, Benet XVI nomena al cardenal arquebisbe de Toledo i prevalgut d’Espanya, doctor Antonio Cañizares, com a nou prefecte de la Sagrada Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, nou càrrec que compagina amb el d’arquebisbe administrador apostòlic de l’Arxidiòcesi de Toledo, i del qual va prendre possessió l’11 de desembre de 2008, en un acte privat, l’endemà passat d’anunciar-se el seu nomenament.

El 16 de desembre de 2013 és confirmat com a membre de la Congregació per als Bisbes, mentre que el 15 de gener de 2014 és confirmat com a conseller de Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina.

Comparteix

Icona de pantalla completa