Diari La Veu del País Valencià
Denuncien la Conselleria per permetre la tala de pins que van sobreviure a l’incendi d’Aiora
Europa Press / València

Segons ha informat l’organització, la tala d’aquests pins, que es troben tant en el marge de la superfície cremada com en el seu interior, s’està duent a terme per una empresa maderera que, d’acord amb els ecologistes, “si bé comptarà amb els permisos pertinents, de cap manera aquests permisos poden emparar la tala d’aquests pins, molts d’ells de gran envergadura i que són necessaris com a pins pares per a garantir la ja difícil regeneració de la zona”.

Ecologistes en Acció ha explicat que la “preocupant falta” de pluges que es registra en la comarca ha dificultat la supervivència dels pins que van nàixer el passat any, “raó que fa encara més necessària la presència d’arbres adults a l’interior de la zona cremada i en els marges per a assegurar un mínim alliberament de pinyons”.

L’associació ha criticat la “preocupant deixadesa de la Conselleria responsable que no sembla ser capaç de detenir aquest evident abús en la tala d’arbres, que s’hauria de limitar als arbres cremats”. Al seu judici, “el que una empresa privada pose la seua cobdícia per damunt de l’interès general a afavorir la difícil recuperació d’una zona ja castigada pel foc, desgraciadament pertany a la pràctica quotidiana i no ens causa cap sorpresa”.

En aquesta línia, lamenta que l’Estat, “a través dels seus òrgans competents novament torna a fer demostració d’una escandalosa absència que, sense molta dificultat, podria ser interpretada com d’oberta complicitat”.

Ecologistes en Acció es pregunta si els arbres verds “tallats i que són empaquetats al costat d’altres cremats també podran beneficiar-se de les primes de subvenció a la biomassa forestal per a fusta procedent d’incendis que fan d’aquestes tales un més que interessant negoci per a les empreses que les executen”.

“Des de la nostra ingenuïtat, ens atrevim a preguntar si fins i tot els arbres verds de més de 23 centímetres de diàmetre que s’han tallat a Aiora, també podran beneficiar-se d’aquestes primes, encara que l’Ordre que regula aquestes ajudes els exclou (“arbres maderables”) explícitament”, ha afegit.

L’organització ha subratllat que les tales i l’explotació en general de la biomassa “s’està realitzant amb una maquinària pesada, que dóna ocupació a només un operari i que amb els seus moviments sobre el terreny ocasiona un dany afegit al fràgil i castigat sòl forestal, dificultant la regeneració d’aquests sòls”.

Comparteix

Icona de pantalla completa