Diari La Veu del País Valencià
Conselleria prohibeix a Xàbia disparar el castell de les festes del Loreto

RedactaVeu / Xàbia.

L’Ajuntament de Xàbia i la Comissió de Nostra Senyora del Loreto tracten de trobar una solució que permeta disparar l’emblemàtic castell de focs artificials que posa fi a les festes del Loreto després que la Conselleria d’Infraestructures haja denegat el permís. Concretament ha sigut l’àrea de Ports la que, en sol·licitar el Consistori l’ocupació de l’escullera per a muntar el castell, ha resolt no autoritzar aquesta ocupació sobre la base del Pla de cremes 2014, que impedeix aquesta activitat a menys de 500 metres d’una zona verda. L’espigó nord del port està a 460 metres d’una dels estreps del Cap de Sant Antoni.

Des de l’Ajuntament s’està treballant en dues vies per a tractar de garantir aquest espectacle amb tirada turística, que compta amb més de 40 anys d’història i sense antecedents d’haver provocat cap incendi.

Aquest matí l’alcalde, José Chulvi, i el regidor de Festes, Juan Ortolà, han estat amb el president del Loreto, Juanjo García, el tècnic de festes, l’inspector de policia, responsables de l’empresa pirotècnica i un advocat analitzant ‘in situ’ les línies d’actuació i les alternatives a seguir.

Segons ha explicat Chulvi, d’una banda l’Ajuntament presentarà un recurs de reposició que contemple tot l’historial sense incidents d’aquest castell i propose redoblar les mesures de seguretat. Per un altre s’estan analitzant altres solucions, com dividir la pirotècnica aquàtica i la terrestre en dues zones perquè les carcasses que exploten en l’aire estiguen a major distància de la zona forestal.

El Consistori de Xàbia farà el possible per mantenir aquesta tradició tan arrelada a les festes del Loreto i que està considerada com un dels seus actes més emblemàtics. Així mateix, aquest espectacle també té un considerable impacte en l’hostaleria, ja que són moltes les reserves per a aquesta nit en els locals des dels quals es pot gaudir de l’espectacle piroaquàtic.

Comparteix

Icona de pantalla completa