Diari La Veu del País Valencià
La III Maerà Antella, un èxit absolut

RedactaVeu / Antella

Per tercer any consecutiu, els troncs tornaren a baixar aquest diumenge passat pel cabalós curs del riu Xúquer guiats pels ganxers valencians i, en aquesta ocasió, també per un experimentat ‘navater’ aragonés, després de la col•laboració, en anteriors edicions, dels ganxers de la comarca de Priego (Conca), raiers de Pobla de Segur (Lleida) i ‘armadiers’ de Burgui (Navarra), fins a l’Assut d’Antella, la presa ordenada construir per Jaume I amb la indicació de deixar un portell per a facilitar el pas de la fusta procedent de la serra de Conca fins als seus centres de consum situats a València, Cullera, Xàtiva i Alzira.

Enguany, els troncs de major calibre foren arrossegats a últimes hores del dissabte pels cavallistes des dels afores del municipi riberenc fins al voltant de dos quilòmetres aigües amunt de la localitat on es va celebrar la III Maerà organitzada per l’ACMX, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’aquest municipi de poc més de 1.300 habitants.

Al dia següent, els més de mig centenar de troncs foren llançats a l’aigua juntament amb un parell de rais o basses fetes amb la mateixa fusta per a facilitar la conducció dels troncs protagonitzada per una desena de ganxers locals, i altres localitats veïnes, i d’Enrique Climente, un experimentat ‘navater’ membre de l’Associació de Navaters de la Val d’Echo (Osca), que enguany va acudir per pròpia iniciativa i després de contactar amb l’ACMX per participar en la baixada de fusta pel Xúquer. Climente, en declaracions a La Veu del País Valencià, ja ha anunciat que al 2015 tornarà a participar en la baixada de fusta “com un maero més” i aportar la seua experiència als ganxers valencians.

Malgrat la gran dificultat que enguany comportava el llançament de troncs i rais a l’aigua per la forta pendent de l’escullera de pedra, els membres i col•laboradors de l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer van poder conduir amb les seues vares, rematades amb el característic ganxo pel sinuós llit del riu, i arribar amb puntualitat a Antella a l’hora prevista (13:00 hores).

A partir d’eixe moment, i durant aproximadament una hora llarga, el troncs van anar eixint de l’aigua i rodar per la paret inclinada de la ‘silleria’, des d’on van ser arrossegats amb l’ajuda de la força animal. Una tasca gens fàcil donada la massiva presència d’estiuejants i banyistes al paratge en el primer cap de setmana d’agost.

Finalment, i una vegada tots els troncs ja s’eixugaven a la gespa, dos dels ‘maeros’ locals van decidir botar amb el rai la ‘silleria’ per la part més cabalosa, la qual cosa van superar amb èxit, una acció que ja han anunciat que repetiran en la pròxima edició, però amb un rai format, no per un, sinó per dos o més trams.

L’Associació Cultural de Maeros del Xúquer, entitat organitzadora de l’acte rememoratiu, i l’Ajuntament d’Antella, han expressat la seua satisfacció pel bon desenvolupament de la III Maerà i han anunciat que al 2015 tornaran a celebrar aquesta mil•lenària activitat de transportar fusta pel riu, si bé, en una jornada no dominical o en distint horari amb l’objectiu d’evitar la massiva presència de banyistes i aconseguir un major lluïment de la festa ganxera i dels seus protagonistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa