Diari La Veu del País Valencià
El govern ‘es burla’ dels llauradors valencians amb les ajudes a la sequera

RedactaVeu / València.

La Unió de Llauradors denuncia que les ajudes aprovades pel Ministeri d’Agricultura fins ara per pal·liar les pèrdues per la sequera són una autèntica burla per als agricultors i ramaders del País Valencià.

Els agricultors i ramaders no podran acollir-se a les mesures publicades aquest cap de semana al Butlletí Oficial de l’Estat malgrat tenir ja unes pèrdues directes, mancant moltes altres previsibles però encara no quantificables, properes als 400 milions d’euros.

Així, en la primera mesura establida en l’Ordre no es podrà beneficiar ningú -o quasi ningú- perquè afecta només al cost financer de la manca d’un any dels préstecs dels plans de millora anteriors a 2009 que els concedia el Ministeri d’Agricultura i a partir d’aqueixa data es fa càrrec ja dels mateixos la Conselleria d’Agricultura.

La segona mesura establida en l’Ordre consisteix en el finançament de l’import de la comissió de gestió i estudi de l’aval de SAECA de préstecs subscrits amb entitats financeres, sempre que es dispose d’un segur agrari de pèrdua de pastures al 2013 o 2014.

En conseqüència, a aquesta mesura únicament es poden acollir els ramaders en extensiu (oví, caprí i boví) i apicultors, sempre que vagen a pasturar a Àvila, Cadis, Guadalajara, Lleida, Madrid, Salamanca, Segòvia, Toledo, Valladolid o Zamora. Per tant, ni la pràctica totalitat de ramaders ni els apicultors (que no disposen de possibilitat d’assegurar contra la sequera en pastures) podran accedir a aquesta línia de suport al finançament.

Aquestes mesures del Ministeri d’Agricultura compten amb un pressupost de 1.709.509 euros per a tot l’Estat, “del que ben poc arribarà ací i no servirà per tant per a donar liquiditat a les minvades arques dels agricultors i ramaders afectats”.

Ramón Mampel, Secretari General de La Unió indica que “els cultius mediterranis aporten molt al PIB a l’economia però sembla que ara que tenen problemes no expliquen de la mateixa manera per als governants i ja no són tan estratègics com indiquen en campanya electoral. Ara que la sequera només afecta majoritàriament al País Valencià ja no interessa tant com si ocorreguera en altres comunitats autònomes més properes al poder del Govern central, és trist però és la realitat i per açò ens paguen amb unes ajudes ridícules i que arriben a l’insult”.

Mampel creu que “el mateix que la Generalitat està alçant la veu contra Madrid per l’injust finançament autonòmic, hauria de fer el mateix amb aquestes ajudes perquè és trist que malgrat ser una de les comunitats autònomes més perjudicades, per no dir la que més, ens paguen amb la moneda de la indiferència i la injustícia. En definitiva, el Ministeri d’Agricultura es burla dels agricultors i ramaders valencians amb la benedicció de la nostra administració i açò és intolerable”.

Comparteix

Icona de pantalla completa