Diari La Veu del País Valencià
No més perforacions petrolíferes de Repsol a la plataforma Casablanca
RedactaVeu / València

Després de presentar al·legacions contra les prospeccions petrolíferes al Golf de València i demanar a la Unió Europea que suspenga aquests sondejos, ara Acció Ecologista-Agró se suma a la petició realitzada per Greenpeace al Govern central per exigir al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que no autoritze noves perforacions petrolíferes de Repsol a la plataforma Casablanca (Rodaballo Este 1 i Casablanca Oest 1 A 3), ubicada davant del Delta de l’Ebre (Tarragona, Catalunya).

AE-Agró coincideix en les seues al·legacions amb Greenpeace i considera que actualment “és impossible extraure petroli de forma segura a aigües profundes, com és el cas dels nous pous que vol perforar Repsol a Casablanca, ja que no existeix la tecnologia suficient per evitar i/o aturar possibles vessaments de cru. L’exemple més clar d’aquesta manca de seguretat el tenim en la catàstrofe ambiental del Golf de Mèxic de l’any 2010. Llavors, la plataforma petrolífera Deepwater Horizon va abocar a la mar, durant més de tres mesos, 5 milions de barrils de cru (60.000 barrils al dia) sense que la multinacional britànica BP trobara una solució tècnica per aturar aquest desastre”.

A la manca de seguretat i de tecnologia per a perforar nous pous a aigües profundes cal afegir el llarg historial contaminant de Repsol que, tal i com alerta Greenpeace, entre 2006 i 2010, va provocar 6.985 vessaments en el medi natural arreu del món. Només a les seues instal·lacions de Tarragona, entre 2001 i 2013, aquesta multinacional de l’Estat espanyol va patir 16 episodis contaminants. Precisament, per un vessament al 2009 de 130.000 litres de petroli durant les perforacions i prospeccions dels pous Lubina i Montanazo, el Jutjat NÚM. 3 de Tarragona obrí una investigació criminal contra Repsol per un presumpte delicte ecològic, que encara està pendent de sentència.

“No podem oblidar tampoc que Repsol és l’única petroliera sancionada dues vegades consecutives en un any pel Consell de Ministres (2009) a causa dels seus vessaments. I que la Generalitat de Catalunya també la sancionà al 2013, per tractar d’ocultar un abocament tòxic a Tarragona, pel qual va haver d’indemnitzar els pescadors locals”.

Comparteix

Icona de pantalla completa