Diari La Veu del País Valencià
Antella prepara la III baixada de troncs pel Xúquer
RedactaVeu / Antella

El diumenge 3 d’agost i per tercer any consecutiu, Antella tornarà a recuperar l’activitat mil•lenària als rius del País Valencià -i de tot el món- de conduir, amb la sola ajuda dels seus ganxos, grans partides de troncs per aigües del Xúquer, dins de la ‘III Maerà Antella.

Enguany, els ganxers membres de l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer (ACMX) –constituïda a finals de 2013- prenen el relleu a l’Ajuntament d’Antella, que va recuperar aquesta activitat amb motiu de la Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera que es va celebrar a en abril de 2012.

Així, els ganxers o ‘maeros’ d’Antella, com es coneixen al poble els antics “madereros” encarregats de conduir la fusta des de les serres de Conca fins als seus centres de consum -situats segles enrere en Xàtiva, Alzira o València- ja han iniciat els preparatius per a la III Maerà Antella i ultimen detalls per al diumenge 3 d’agost. L’Ajuntament d’Antella col·labora en l’organització.

Preparatius per a la III Maerà

Els ‘ganxers del Xúquer’ ja han seleccionat els troncs que hauran de transportar enguany, de nou amb l’única ajuda de llargues vares de fusta amb un ganxo -una ferramenta universal que s’ha utilitzat sempre per espentar i arrossegar la fusta-.

A més, en els pròxims dies tenen previst transportar el troncs -provinents de l’interior País Valencià- fins al punt situat a la vora del Xúquer aigües amunt d’Antella on el diumenge 3 d’agost els llançaran al riu per conduir-los fins al paratge de l’Assut d’Antella, on seran trets de l’aigua, com en les darreres edicions, amb l’ajuda de la força animal.

Fonts de l’ACMX, han indicat que recentment s’ha aprovat l’enviament formal de la sol•licitud d’ingrés d’aquesta entitat en l’Associació Internacional de Raiers i Ganxers, organisme que al 2012, i dins de la Trobada Internacional celebrada a Pobla de Segur -on estigueren presents representants de l’actual associació antellana- va presentar oficialment la seua candidatura perquè la Unesco reconega l’’activitat del transport fluvial de fusta com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Remant cap a la Unesco

En l’actualitat, la International Timber Raftsmen Association –integrada per 41 associacions d’11 països diferents- està a l’espera d’aquest merescut reconeixement per part de la Unesco (vore article ‘remant cap a la Unesco al diari El Punt Avui), la qual cosa repercutiria molt positivament en la potenciació i difusió d’aquesta ancestral tradició no sols al País Valencià, sinó també a Catalunya, Navarra, Aragó i Castella la Manxa, governs que ja han traslladat el seu suport a aquesta declaració.

En aquest sentit, l’Associació Cultural Maeros del Xúquer, que ha creat un esdeveniment a la seua pàgina del Facebook-, està en l’actualitat redactant un extens informe de més de 50 pàgines amb gravats antics i il•lustracions, que serà presentat a l’Ajuntament d’Antella per a la seua aprovació i trasllat a la Generalitat Valenciana amb l’objectiu que el Govern valencià s’unisca a la resta d’autonomies en el seu suport oficial a la declaració del transport de fusta com a Patrimoni de la Humanitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa