Diari La Veu del País Valencià
La Foia de Bunyol cerca alternatives hídriques davant la greu sequera
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors assenyala que la greu sequera que afecta el camp valencià “s’aferrissa amb més força si cap” en la comarca de la Foia de Bunyol on els diferents cultius podrien patir un minvament de collita “molt important”, superior en molts casos a més del 50%.

La campanya citrícola ha sigut “realment desastrosa”, segons la Unió, amb un descens de producció molt gran i amb la ‘clareta’ fent estralls en la fruita pels efectes de la sequera. La futura campanya del raïm moscatell serà “ruïnosa” ja que “s’espera un descens molt gran superior a la meitat de la collita” i la del caqui serà “una mica millor” però tindrà problema amb els calibres.

Les pluges de fa tres setmanes van suposar un alleujament però “ja no solucionen” els problemes dels cultius i en alguns casos els danys també es notaran en la pròxima campanya.

Els ajuntaments de la zona plantegen restriccions d’ús d’aigua i les diferents comunitats de regants fan esforços per salvar la situació perquè es tracta de poblacions eminentment agrícoles com són els casos de Xiva, Xest o Godelleta. Els aqüífers i pous actuals de la zona estan pràcticament secs.

Nous pous sense ajudes oficials

Per açò, a la localitat de Godelleta, la Comunitat de Regants i Usuaris Sant Pere Apòstol ha invertit cinc milions d’euros a través d’un crèdit, sense cap tipus d’ajudes oficials, per a obrir un o diversos pous en la serra de Perenchiza que done subministrament a les vora 1.900 hectàrees agrícoles que reguen allí.

Des de fa temps, i més ara en una època de més necessitat de reg, només poden donar una dotació de 10 metres cúbics per fanecada, “una xifra ridícula però d’acord a la realitat de la situació”, assenyalen fonts de la comunitat de regants.

En aquest sentit, confien que la setmana vinent arriben els primers cabals ja en proves encara que “critiquen que s’haja fet amb un gran sacrifici humà i econòmic perquè les Administracions inverteixen molts diners en altres coses i abandonen no obstant açò l’agricultura que dóna riquesa als nostres pobles”.

Des de la Comunitat de Regants i Usuaris de Godelleta agraeixen la col•laboració i agilitat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a l’hora de concedir permisos i concessions i troben a faltar “major suport de les nostres institucions per a ajudar a engegar iniciatives com la que han fet, ja que nosaltres els agricultors ja no podem posar més. Tenim un poble de només 2.000 habitants dels quals molts d’ells viuen de l’agricultura i volen seguir vivint d’ella si els deixen”.

Per si no fóra poc tot l’anterior el nou pla de la conca del Xúquer no contempla l’aportació d’aigües superficials a les localitats de Godelleta, Xest i Xiva que com s’observa pateixen les conseqüències de la sequera i l’esgotament dels aqüífers. “Els agricultors del Vinalopó volen una segona presa per al transvasament i nosaltres ja ens conformaríem amb tenir la que els ofereixen d’inici”, indiquen amb resignació i un punt de crítica.

Comparteix

Icona de pantalla completa