Diari La Veu del País Valencià
Educació impedeix passar a la línia en valencià famílies del Pare Català
RedactaVeu / València

“Cal començar una nova etapa on el sentit comú i el bon quefer es distancien de les decisions del ja exsecretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, que els tribunals han sentenciat com a errònies sistemàticament”, ha comentat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

De les dues famílies que denunciaren el Projecte Lingüístic de Centre es dóna la circumstància que una d’elles ha renunciat a la línia en castellà i ha traslladat la matrícula del fill a un centre en castellà de la ciutat de València. Respecte a la segona família, ha ratificat per escrit el seu desig de romandre en la línia en valencià en la qual va inscriure el seu fill en un principi.

L’AMPA del CEIP Pare Català ha demanat mantindre una reunió amb el nou secretari autonòmic d’Educació Manuel Tomás, per tal de mantindre la via del “diàleg constructiu per avançar en la resolució dels problemes que pateix el centre”. L’objectiu de la reunió és traslladar a Manuel Tomás quina és la “conjuntura actual, amb la intenció d’arribar a una solució definitiva”.

L’AMPA del Pare Català explica que la situació en relació al conflicte ocasionat per la resolució del 24 de febrer de 2014 dictada per l’exsecretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, que suprimia, a meitat de curs, una línia d’ensenyament en valencià en el CEIP Pare Català i la reconvertia a línia en castellà, és la següent:

Sense execució de la mesura cautelar

1.- En primer lloc, s’ha volgut recordar que la Secció Quinta de la Sala Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia valencià “ha acordat accedir a la mesura de suspensió cautelar de dita resolució” sol•licitada per les famílies del CEIP Pare Català de Valencià. El dijous 17 de juliol es va acomplir un mes des que es va comunicar la resolució “sense que la Conselleria haja executat la cautelar com demana l’AMPA”. A més, “ahir mateix, la Sala la va confirmar en ferm front a les al•legacions de l’altra part interessada”.

Quarta classe per a 3 xiquets de 4 anys amb castellà disposats a la línia en valencià

2.- En segon lloc, “malgrat tindre vigent un Projecte Lingüístic de Centre ara per ara legal i amb tres línies en valencià, el curs dels xiquets de 4 anys començarà amb una quarta classe en castellà”.

Aquesta aula només comptarà amb tres alumnes que estarien disposats a passar a les unitats en valencià. “El fet de mantenir una línia habilitada en castellà en Infantil de 4 anys contradiu un dels principals objectius del PLC aprovat per la comunitat educativa: evitar segregacions per la llengua o l’origen de l’alumnat”, s’ha destacat des de l’AMPA del centre.

Els fills de les famílies denunciants no estudiaran castellà el pròxim curs

3.- En tercer lloc, és “rellevant” donar a conéixer que “els fills de les dues famílies que iniciaren aquesta situació amb la seua denúncia no estudiaran l’any vinent en castellà a l’escola”.

Així, tot i que la Conselleria els ha habilitat un grup en castellà, les dues famílies han renunciat a exercir el seu dret a estudiar en castellà al Pare Català malgrat que tenien la possibilitat, perquè el funcionament del curs escolar amb 3 línies en valencià ha sigut excel•lent.

Incongruències

4.- En quart lloc, malgrat la significativa oferta de places lliures en castellà al barri, el nou curs de primer d’infantil començarà amb una aula extra habilitada per a 9 famílies que estudiaran en el programa PPEC, de les quals només 3 varen demanar en primera opció el Pare Català i la resta han estat derivades per la Conselleria.

“Resulta cridaner que encara que en valencià queden places per a totes aquestes famílies (3 classes de 18 alumnes en PPEV) es mantinga l’aula, tot i que ara per ara el PLC no contempla oferta de PPEC i, per tant, ningú garanteix que aquests xiquets puguen estudiar en castellà en primària al Pare Català. Només a 100 metres de l’escola trobem un altre centre públic, el CM Benimaclet, que ofereix dos línies en castellà i té més de 20 places lliures”.

“Es dóna el cas que una d’aquestes 9 famílies ha demanat no estudiar en PPEC (castellà) i per tant matricular-se en PPEV (valencià) al Pare Català. Volem denunciar que la Inspecció de Conselleria es nega a acceptar la voluntat d’aquesta família, encara que ara mateix queden places lliures en PPEV i, per tant, aquesta família i les altres 8 si també volgueren podrien tindre plaça en PPEV”, asseguren.

Davant la suspensió cautelar dictada pel TSJ que converteix aquesta classe de castellà en una habilitació, l’AMPA considera que amb més motius “s’hauria de permetre a les famílies canviar a valencià”.

Manca d’espais

5.- En cinqué lloc, l’AMPA denuncia la manca d’espais que pateix l’escola i que es veurà agreujada perquè la Conselleria ha decidit habilitar dues noves aules. Una d’elles de 3 xiquets. “El Pare Català està dimensionat per a tindre tres grups per curs i la situació que es preveu el curs vinent és perjudicial i indesitjable per a tots els xiquets d’infantil perquè generarà una greu falta d’espais i persones”.

Consideren també important recordar que en l’actual context de retallades i supressió de línies, mantindre aquestes dos aules obertes amb un total d’11 alumnes en castellà suposarà la destinació de com a mínim 2 mestres més al centre.

L’AMPA del Pare Català “espera” poder reunir-se amb el nou secretari autonòmic i “trobar solucions per a l’escola que estiguen en consonància amb les decisions judicials que acaben de conéixer”.

Comparteix

Icona de pantalla completa