Diari La Veu del País Valencià
Vídeo- Mulla’t pel Xúquer dissabte a Antella

Leo Part / València

Dissabte 12 juliol, 11:30 hores, Assut d’Antella. Aquests són el dia, hora i lloc de l’acte lúdic i reivindicatiu ‘Mulla’t pel Xúquer’ que, per desè any consecutiu, celebra la plataforma Xúquer Viu per reivindicar la millora de la qualitat dels rius del País Valencià.

L’acte simbòlic constitueix una cita obligatòria ciutadana si és té en compte que el Xúquer és el riu més important i al mateix temps més amenaçat del territori valencià pel Pla de Conca dissenyat pel PP i que aquest mateix divendres 11 de juliol aprovarà el consell de Ministres de Rajoy, que no ha tingut en compte les necessitats i consideracions de bona part del conjunt d’entitats socials, de regants, forces polítiques, ajuntaments i col·lectius ecologistes valencians.

El Mulla’t pel Xúquer que se celebra a Antella aquest dissabte s’emmarca dins de l’anomenat ‘Dia Europeu del Banys en els Rius’ –o European Big Jump-, en què amb milers de ciutadans i ciutadanes europeus es defensa amb aquest acte simbòlic la millora la qualitat dels rius. Es tracta, en suma, de saltar a l’aigua per defensar de forma col•lectiva la recuperació de l’entorn dels rius europeus i demostrar el desig col•lectiu de comptar amb rius nets i vius de nou.

Més zones de bany

Així, a les 11:30 hores del pròxim dissabte 12 de juliol, centenars de ciutadans i ciutadanes de totes les edats es donaran cita al paratge natural, paisatgístic i històric de l’Assut d’Antella, en la comarca de La Ribera, on es llegirà un manifest pel Xúquer i, acte seguit, fer un ‘gran escabussó’ -a les 12:00 hores i amb simultaneïtat amb el que faran milers de ciutadans de diferents països de la Unió Europea- en aigües del riu Xúquer i “mullar-se” així en la seua recuperació i en la defensa de “més zones de bany en els rius i el respecte del seus cabals ecològics”, segons indica Xúquer Viu en la nota de la convocatòria.

L’acte simbòlic de la mullada col•lectiva anirà precedit per lectura d’un manifest en defensa del riu que rega bona part dels camps de les riberes Alta i Baixa, a més de l’Horta–per mig de la Séquia Reial del Xúquer- abasteix d’aigua potable la ciutat de València –a través del Canal Xúquer-Túria i fertilitza d’aigua els camps d’arròs i la mateixa l’Albufera de València, entre d’altres.

Després de la remullada, segons els organitzadors de la protesta simbòlica, se realitzarà una “picadeta” i “si voleu dinar amb nosaltres, hem preparat un dinar, al voltant de 12 euros”, apunten. Per a fer-ho, només cal enviar un correu a [email protected] o telefonar, enviar un sms o un whatsapp al 655833540 (Roger). El organitzadors adverteixen que encara que a Antella està limitat l’aparcament durant els caps de setmana i dies festius de l’estiu als residents “fins les 14:00 no hi haurà problema” ja que “portarem autoritzacions per als que es queden més enllà de les 14:00 hores”.

L’amenaça de la segona presa

La plataforma Xúquer Viu denuncia en la seua web que el Ministeri i la Generalitat han signat un protocol per activar una segona presa d’aigua a Cortes de Pallars o Antella. El Pla de Conca del Xúquer no complix la Directiva Europea de l’Aigua, la qual cosa denunciarà Xúquer Viu denunciarà en Brussel•les i obri la possibilitat de fer un altre transvasament al Vinalopó des de Tous o Cortes.

A més, segons Xúquer Viu, es tracta d’un Pla fet a la mida dels especuladors de l’aigua, irracional i surrealista que promet més aigua de la que hi ha i menysprea la Natura i els riberencs, segons denuncia l’opinador de La Veu del País Valencià, Pedro Domínguez en aquest article.

Per últim, indicar que el el col·lectiu La Ribera En bici, “davant de desgavell” que suposa el PCX, particparà enguany al Mulla’t pel Xúquer “per reivindicar les aigües netes i el cabal suficient per mantindre la vida aquàtica i també per poder gaudir i nadar als nostres rius”, en aquesta versió valenciana del ‘Big Jump’, el Gran Escabussó.

Vídeo del Mull’at pel Xúquer celebrat de Ribera Televisió.
>

Comparteix

Icona de pantalla completa