Diari La Veu del País Valencià
Nova supressió de línies en valencià a Elx
RedactaVeu / Elx.

Les retallades que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports estan realitzant en professorat i unitats o grups d’alumnes estan afectant greument la continuïtat de les línies en valencià als centres educatius, segons fonts d’El Tempir. Un bon exemple n’és l’actual mobilització (recollida de signatures) que els pares i les mares de l’IES Montserrat Roig d’Elx estan duent a terme per tal d’evitar la desaparició de la línia en valencià en els nivells de 3r i 4t d’ESO d’aquest centre per al curs 2014/2015.

De fet, la Conselleria, per a evitar crítiques -davant la desaparició progressiva de l’ensenyament en valencià i estalvi de diners en la contractació de professorat- permet la creació de “línies mixtes”, és a dir, unitats d’ensenyament en castellà on es col·loca alumnat que ha triat l’ensenyament en valencià o bé a l’inrevés, grups d’alumnes de línia en valencià a la qual la inspecció afegeix alumnat que ha escollit línia en castellà.

En la pràctica, aquest ensenyament mixt va sempre en perjudici del valencià perquè mai des de la Conselleria es concedeix prou hores per a desdoblar totes les matèries no lingüístiques en castellà i en valencià i atendre així la lliure tria de llengua realitzada per l’alumnat que conforma aquestes línies anòmales. En altres paraules, les declaracions del regidor d’Educació, Daniel McEvoy, dient que sí es garantien les opcions lingüístiques en aquests grups no són certes. Per tant, es vulneren una vegada més els drets dels fills d’aquelles famílies que volen estudiar la Secundària i el Batxillerat en la nostra llengua.

Centrant-nos en el cas de l’IES Montserrat Roig, cal destacar que en aquest centre hi ha una previsió de més de 20 alumnes en els grups de 3r i 4t d’ESO que volen cursar els estudis en valencià en el cicle 2014/2015, cosa que permetria el desenvolupament normal de la línia.

A més, des de diversos àmbits de la comunitat educativa d’aquest institut no s’entén la irracionalitat de l’administració en el desig de truncament d’una línia consolidada en un barri castellanoparlant com el de Carrús. El no manteniment de la línia impossibilitarà que l’alumnat d’aquest institut arribe a tenir un domini ple del valencià i, per tant, no puga incorporar-lo a la seua vida com un instrument més de comunicació ateses les dificultats d’aprendre-la o fer-la servir en altres àmbits.

Des de la Junta Directiva d’El Tempir volen donar el màxim suport a aquest grup de pares que s’estan mobilitzant a favor de la continuïtat de la línia en valencià a l’IES Montserrat Roig davant la manca de sensibilitat i d’aposta clara de l’administració educativa -tant autonòmica com local- a favor d’aquest ensenyament.

Comparteix

Icona de pantalla completa