Diari La Veu del País Valencià
Fabra exigeix a Mas respecte a les senyes d’identitat de l’estatut valencià
Redactaveu / ACN / València

El vicepresident valencià, José Ciscar, ha enviat un requeriment escrit al conseller de Presidència, Francesc Homs, en el qual exigeix respecte per l’estatut valencià, la llengua, cultura, identitat territorial i competències.

Així ho ha comunicat aquest divendres en roda de premsa posterior al ple del Consell la portaveu de l’executiu, Maria José Català. L’escrit mostra contrarietat perquè a la informació meteorològica, fullets o llibrets oficials s’incorpore el País Valencià “a l’àmbit territorial d’uns ficticis i irreals Països Catalans” i a un domini lingüístic que “manca d’uniformitat i d’unitat on es caracteritza algunes de les nostres tradicions i festes més emblemàtiques com a catalanes”.

La carta, llegida per la consellera portaveu, lamenta que es repeteixen amb freqüència aquests fets “sense que mai hagen estat objecte d’una clara rectificació” per part de les institucions catalanes.

“És absolutament imprescindible que les relacions entre els dos governs i les seues administracions, pel bé dels nostres ciutadans i empreses” es fonamente en la col•laboració lleial i en absència d’interferències i intromissions en l’autogovern i les competències d’ambdues comunitats”, continua el requeriment.

El vicepresident remarca que la Generalitat Valenciana sempre ha mostrat un “escrupolós respecte per les tradicions i l’autogovern de Catalunya” i exigeix “amb la major determinació, el mateix respecte pel nostre estatut, llengua, cultura, identitat territorial i competències”.

A preguntes dels mitjans sobre la llengua en la qual s’ha escrit la carta, la consellera portaveu ha indicat que havia estat escrita en valencià. Sobre si tenia la certesa que el Govern podria entendre el requeriment, malgrat estar escrit en llengua diferent, la portaveu s’ha mostrat convençuda que el conseller Homs “podrà entendre la nostra carta”.

Davant la insistència dels mitjans sobre el perquè té aquest convenciment donat que el govern valencià nega la unitat de la llengua, la consellera Català ha respost que no està “per entrar en debats filològics” i que la carta és una sol•licitud de lleialtat al Govern perquè respecte l’estatut valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa