Diari La Veu del País Valencià
No, no és positiva l’electricitat a 1 €

El cap de setmana passat diferents borrasques continuaren manant-nos senyals d’un clima en procés de canvi. Amb vents huracanats i pluges torrencials els aerogeneradors i les centrals hidroelèctriques arribaren a produir quasi el 80% de l’electricitat al sistema espanyol. Juntament amb les nuclears, també de costos variables igual a zero, els preus de l’electricitat al mercat van apropar-se als 0 €/MWh. Els telediaris i moltes persones prorenovables van celebrar aquesta davallada de preus com a una cosa positiva. Però realment és positiu que els preus de l’electricitat baixen fins a números quasi nuls?

Des del punt de vista de les persones consumidores hi existeixen dues grans problemàtiques actualment al sistema elèctric. En primer lloc, els alts preus de l’electricitat i unes dades alarmants de pobresa energètica. En segon la necessitat de descarbonitzar el sector energètic per a mitigar les causes del canvi climàtic. Semblaria que els baixos preus de l’electricitat són un senyal inequívoc que podrem ser capaços de solucionar ambdues problemàtiques amb un tret. Però per una banda, dos dies de preus més barats no modificaran substancialment unes factures on gran part del cost és fix. Per altra, ningú voldrà invertir en infraestructures de generació amb uns elevats costos d’instal·lació per les quals després no li pagaran res per l’electricitat produïda. El que ens mostra aquesta dinàmica és que el sistema elèctric està mal dissenyat i que mai aconseguirem descarbonitzar-lo si el preu que reben les centrals renovables és proper a zero.

El sistema elèctric es va dissenyar per a fer competir centrals amb costos variables diferents (gas, carbó, bombeig…). A pesar del canvi de paradigma i les proves de la seua ineficiència, els interessos de les empreses de l’oligopoli elèctric mai han deixat canviar-lo. Però aquestes situacions posen de manifest, una vegada més, la necessitat de canvi i de posar en mans d’agents que vetlen per l’interés general la gestió de la generació d’electricitat amb recursos naturals. Ni són idees noves, ja ho va fer Red Eléctrica durant 12 anys, ni són idees obsoletes, ja que es continua fent a molts països del món. Necessitem un sistema que planifique la instal·lació de renovables i els pague de forma adequada al seu cost.

Respecte al dret a l’energia, una reducció dels preus no ha d’estar lligada a l’accés a ella automàticament. Gran part de la factura és fixa i encara existeixen moltes hores on el preu continua sent elevat. Preus momentanis a zero donen senyals negatius a la inversió renovable sense resoldre el problema d’accés a aquest dret. Aquesta problemàtica continuarà vigent fins a prendre mesures estructurals com la reducció de l’IVA (ja vigent a Portugal), la reestructuració de la tarifa amb un consum digne a preus raonables o l’actuació sobre els habitatges per a reduir les necessitats energètiques.

Finalment, cal no oblidar que l’energia més neta és aquella que no es consumeix i que generar electricitat amb renovables també du associat impactes mediambientals. Realment penseu que seria viable reduir el consum d’electricitat amb una electricitat quasi gratuïta? Segur que ho aconseguiríem com quan deixem de gastar Spotify a totes hores després de contractar megues il·limitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa