Naix L'amfibi, un mitjà destinat a informar i sensibilitzar sobre els valors culturals i naturals de l'Albufera

El nou periòdic, editat per la Fundació Assut, es publicarà cada 4 mesos tant en paper com en línia 
6 juliol 2019 06:00h
La primera publicació de L'amfibi, presentada aquest divendres a l'Oficina de Gestió Tècnica del Parc Natural de l'Albufera, està dedicada a l'aigua, un element central en la recuperació ambiental d'aquest espai natural. / FUNDACIÓ ASSUT 

VALÈNCIA. L'Albufera sembla que renaix de les seues cendres quasi 50 anys després que el desenvolupament urbanístic de l'àrea metropolitana de València fera d'aquest espai natural un autèntic abocador de residus industrials. Almenys, així ho mostren les dades publicades recentment per la Conselleria de Medi Ambient. En aquest context, la Fundació Assut, una institució de mecenatge per a la defensa del paisatge i el patrimoni natural valencià, ha publicat el primer número de L'amfibi, el periòdic de l'Albufera. 

Divulgar, informar i sensibilitzar els lectors sobre els valors culturals i naturals que presenta el Parc Natural de l'Albufera són els principals objectius d'aquest nou mitjà de comunicació. Conscients que es tracta d'un dels espais naturals de més complexa gestió del País Valencià, els membres de la Fundació Assut pretenen crear un espai on es permeta el diàleg entre tota aquella persona o institució que presente una actitud constructiva a favor d'aquest entorn atenent les controvèrsies, opinions i problemàtiques relacionades amb qualsevol aspecte del parc i exposant solucions per tal de revaloritzar i conservar aquest espai protegit. 

L'amfibi té una intencionalitat ben clara, la de contribuir a una millora en la gestió de l'aiguamoll tant per a restablir la biodiversitat, que hui dia encara es veu afectada pel col·lapse mediambiental dels anys 70, com per a garantir la conservació d'unes maneres de vida i unes tradicions 'irrepetibles'. 

L'estat ecològic de l'Albufera està greument afectat i les grans masses d'aigua d'aquest espai en són la clau. Així, aquest primer volum dedica les seues pàgines precisament a posar aquesta problemàtica en el punt de mira mitjançant la publicació de reportatges, notícies i entrevistes relacionades amb la gestió dels recursos hídrics del parc. Per a llegir el pròxim número caldrà esperar 4 mesos, i es podrà fer tant en paper com en línia.

El nou periòdic està patrocinat per la Fundació Aigües de València, amb el suport de GA Alimentaria i el grup Nuova Sesac, i la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. /DLV 

En l'acte de presentació, Sergi Campillo, regidor de la Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València, va celebrar l'arribada d'aquest nou espai de comunicació que brolla de l'Albufera, ja que "mostra la voluntat ferma de diàleg entre els qui han de gestionar la gran complexitat del parc". Açò, va explicar, és essencial, ja que des de l'Ajuntament de València encara no es mostren satisfets amb l'administració municipal de la recuperació ecològica d'aquest espai, considerat un dels aiguamolls més importants del Mediterrani occidental. El regidor, a més, apuntava que l'Albufera de València esdevé "més que un parc natural" perquè és també un espai identitari del País Valencià.

Qui també va fer menció d'aquest tret vertebrador va ser Vicent Sales, president de la Fundació Assut. No obstant això, va advertir, "qui hauria d'estar especialment interessat en aquest projecte són les administracions públiques i privades que treballen per la preservació del parc", i és per això que Sales va demanar el seu suport. 

Paloma Mateache, directora del Parc Natural de l'Albufera, parla de "bones notícies per al parc" en les primeres pàgines d'aquest número i destaca la importància de tindre a l'abast una "eina que desenvolupe una tasca de seguiment crític, vigilant i garant en el dia a dia d'aquest lloc", atés que l'Albufera "està en la ment i la mirada atenta" de nombrosos interlocutors, públics i privats, i, per tant, "són molts els interessos, les opinions i els criteris".

next