Diari La Veu del País Valencià
El Museu de Belles Arts exposarà la predel·la del Centenar de la Ploma i recrearà una visita virtual del retaule

VALÈNCIA. La predel·la del retaule de Sant Jordi del Centenar de la Ploma arribarà entre primavera i estiu d’aquest any al Museu de Belles Arts de València. Així ho ha anunciat aquest dimarts la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, durant la presentació de la programació expositiva de la pinacoteca valenciana per a aquest 2019.

El retorn de la peça del retaule del segle XV procedent del Victoria & Albert Museum –propietari de l’obra des del 1864– a la ciutat on va ser creat és fruit de l’acord de col·laboració signat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i el director del museu londinenc, Tristan Hunt, durant la visita que va fer el govern valencià a la capital anglesa el passat mes de desembre.

La predel·la del retaule del Centenar de la Ploma s’exposarà al Museu de Belles Arts aquest any. Encara que la data no s’ha concretat, aquest dimarts Carmen Amoraga ha apuntat que està previst que puga veure’s a València entre primavera i l’estiu, ja que al voltant de la peça s’han anunciat diferents activitats incloses en la programació expositiva de la pinacoteca.

Els visitants del Museu de Belles Arts podran veure com els tècnics de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) treballen sobre la restauració de la predel·la, una tasca que es farà en un espai obert al públic. El procés de recuperació tindrà dues fases d’intervenció. La primera consta d’una tasca de regeneració del material que s’ha fet malbé mentre que en la segona serà l’aplicació de les pintures adients perquè la peça recupere la il·lustració original.

Mentre que els experts de l’IVCR+i treballen en la primera fase de recuperació de la predel·la, la pinacoteca ha preparat una reconstrucció del retaule complet amb tecnologia 3D que permetrà visitar tota l’obra. Amb aquesta tècnica es podrà tindre la sensació que s’està dins del quadre de grans dimensions i contemplar de prop cadascuna de les seues escenes, ha explicat la directora de Cultura i Patrimoni.

Però, hi ha més, ja que també s’ha recreat la València medieval a partir del plànol de la ciutat del pare Tosca. D’aquesta manera, mentre els tècnics de l’IVCR+i recuperen l’estat original de la peça, els visitants podran posar els peus virtualment en l’altar de Sant Jordi tal com era en el segle XV i veure la ciutat en l’edat mitjana així com el lloc on la milícia urbana de ballesters va ubicar el retaule pintat entre 1400 i 1420 per Marçal de Saix.

Des de fa més d’un any els tècnics de l’IVCR+i estan investigant sobre aquesta peça “tan important per al poble valencià“, ha destacat Amoraga. Una vegada arribe a València, els experts treballaran sobre la predel·la als tallers del Museu de Belles Arts i, posteriorment, serà exposada, encara que “continuaran fent-se treballs de cara al públic perquè veja com es treballa sobre aquesta joia del segle XV amb tècnics del segle XX”.

El conveni que es va signar va ser un conveni marc d’intercanvi cultural”, ha recordat Amoraga. Una vegada la peça es trobe de nou a València “estem oberts que acabe venint el retaule sencer”, ha seguit. “Aquestes converses estan sobre la taula”, ha reconegut, però, de moment, “no hi ha un conveni tancat”, encara que ha emfatitzat que “no és una qüestió de voluntat”, perquè existeix “per ambdues parts”.

Comparteix

Icona de pantalla completa