Diari La Veu del País Valencià
Els Moros i Cristians, en peu de guerra per la polèmica pujada dels preus de la pólvora

VALÈNCIA. Any rere any, veïns de diversos punts de la geografia valenciana esperen amb ànsies una de les cites més assenyalades al calendari: les tradicionals festes de Moros i Cristians. Per a algunes localitats, enguany l’espera ha resultat més accidentada: la complexa situació de la pólvora ha fet perillar part de les tradicions més celebrades en aquestes dates. Durant tot l’estiu, el sector es mostrava preocupat per l’arribada de les municions per a carregar els arcabussos. Els canvis de granulat i unes pujades de preu desorbitades han posat en peu de guerra les entitats festeres del territori valencià després de mesos en què s’han aguditzat les crítiques cap a l’empresa subministradora de pólvora.

Aquest dilluns, diverses entitats festeres d’una vintena de municipis valencians es reunien a Ontinyent per a denunciar la pujada del quilo de pólvora de 32 a 48 euros, un preu “desmesurat” que posa contra les cordes el pressupost de les entitats festeres. A aquests, a més, se sumaven pobles d’altres comunitats autònomes: de Múrcia i de Castella-la Manxa. Per aquesta raó, anunciaven que havien demanat “ajuda” a les administracions davant d’un augment de preu que amenaçava les celebracions.

De moment, les entitats que s’han unit a aquestes propostes són Aielo de Malferit, Almansa, Altea, Beneixama, Biar, Caudete, el Campello, Elda, Mutxamel, Onil, Ontinyent, Petrer, Saix, Torrent, Valverde de Júcar, Villena, Iecla i Xixona. Especialment, aquests municipis denunciaven les deficiències de l’empresa subministradora de la pólvora, l’única autoritzada pel Ministeri d’Indústria per a comercialitzar-la, que han provocat que alguns municipis es queden sense munició. Ha sigut el cas de les festes d’Oliva. En altres punts, com ara el Villar, la pólvora va resultar defectuosa.

Aquest passat diumenge la UNDEF (Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians) assegurava que aquesta pujada de preus amenaçava amb fer desaparéixer els actes d’arcabusseria. L’associació critica, a més, que aquests esdeveniments pirotècnics contribueixen al fet que aquestes festes també siguen declarades com Béns de Rellevància Local. A més, no apleguen únicament els veïns dels municipis, sinó que serveixen d’incentiu turístic.

Una única empresa per a comercialitzar la pólvora

La intranquil·litat entre les entitats festeres amb la pólvora no és un fenomen nou. Un dels majors problemes és que en l’única empresa que comercialitza amb la pólvora, situada a Montealegre del Castillo, prop d’Albacete, es van esgotar les existències utilitzades per a aquest tipus de festes. Segons Pepa Prats, la presidenta de la UNDEF, tot va començar amb un accident que es va produir a la fàbrica des d’on s’importa la pólvora d’Alemanya.

Després d’uns mesos, l’empresa va començar a subministrar 4.500 quilos de pólvora negra procedent de magatzems situats País Basc, que havia de ser revisada pels organismes reguladors i que comptava amb el risc de no arribar a temps a les festes. Ara bé, el granulat d’aquesta pólvora era una mica més gros del que se solia comercialitzar i resultava incompatible amb algunes de les cantimplores que empraven els tiradors. Poques setmanes abans, en les festes d’Albatera, tal com avançava el diari Información, els arcabussers no van poder disparar perquè la pólvora s’enganxava en el caixetí. A més, la Guàrdia Civil va denunciar un problema de seguretat en aquest tipus de pólvora.

Segons assenyala Pepa Prats, van ser tres els municipis on els arcabussers es van quedar sense poder tirar: Oliva, Muro i Oriola. En el cas d’Oliva, l’Ajuntament va contractar un espectacle pirotècnic per a suplir l’absència d’arcabussers i intentar no perdre l’aroma i la música de tots els anys.

Pepa Prats explica a aquest diari que fins que a la fàbrica alemanya no es va poder tornar a produir, no va arribar una pólvora amb un gra més refinat, sempre comercialitzada per l’única empresa espanyola autoritzada a fer-ho. Aquesta arribada va permetre que les festes de molts pobles que dubtaven poder disparar, finalment, es pogueren celebrar. Tot i això, hi ha sectors que critiquen que, fins i tot, aquesta nova pólvora alemanya resulta més fina que aquella a què estan acostumats.

Però el principal problema d’aquest nou carregament és el preu; unes tarifes que tant la UNDEF com les entitats festeres dels diversos municipis consideren desproporcionades i desorbitades. Per aquesta raó, ara les crítiques se centren en el fet que des de les institucions públiques –en especial, el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme– intervinguen. “Estem cansats que no es protegisca el patrimoni”, conclou Pepa Prats.

Comparteix

Icona de pantalla completa