Montero felicita la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra per la seua actuació a Catalunya

La ministra considera que les "protestes violentes" justifiquen els actes duts a terme per les forces de seguretat
16 octubre 2019 10:54h
Montero assegura que el govern de Pedro Sánchez no descarta aplicar el 155 a Catalunya. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha felicitat l'actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i els Mossos d'Esquadra per la seua actuació durant les protestes a Catalunya després de donar-se a conéixer la sentència pel judici de l'1-O.

"Vull destacar i felicitar els cossos i forces de seguretat de l'Estat i l'excel·lent coordinació entre els mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional perquè eixe treball coordinat està permetent garantir l'ordre i la seguretat a Catalunya". Així s'ha pronunciat la ministra en unes trobades organitzades per la Cadena Ser a València.

En aquest fòrum ha aprofitat per a lloar la tasca dels cossos policials durant les "protestes arreu de Catalunya, que foren violentes", segons assegura. És per això que ha justificat que les forces policials i els Mossos van actuar com ho van fer, "en tot cas mantenint la convivència a Catalunya i sobretot la seguretat de tots els ciutadans", considera la ministra.

Així, Montero considera que expressar una opinió és un fet democràtic i legítim, però ha condemnat tots aquells que a parer seu "estan utilitzant eixa expressió popular o eixa manifestació pacífica amb finalitats que freguen els fins violents". Aquests fets són per a ella els que "evidentment requereixen la força dels cossos de l'Estat perquè es puga reconduir la situació cap al clima de normalitat i cap al clima de convivència".

La ministra considera que en democràcia "una persona pot tindre les seues opinions respecte a les sentències judicials", no obstant això, considera que correspon a les autoritats i els poders públics, "no solament respectar la sentència, sinó legitimar l'actuació del poder judicial". En aquesta línia, considera que el govern català està "banalitzant" el que significa un pronunciament del Tribunal Suprem.

Amb tot, considera que l'objectiu ara és "buscar solucions per a la convivència entre catalans, per a la convivència de Catalunya amb la resta d'Espanya". Així, creu que una vegada acabe "aquesta història" els independentistes haurien de "tancar pàgina", ja que, citant la sentència, assegura que van començar "sabent que [les seues actuacions] no anaven a cap lloc". "El govern [espanyol] seguirà treballant perquè es respecte l'ordre i la seguretat pública en tot Catalunya", ha sentenciat.

D'altra banda, Montero ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez no descarta i no "ha descartat mai" aplicar a Catalunya totes les lleis a la seua disposició, entre elles, el mateix 155 de la Constitució. "Teníem i tenim preparats tots els escenaris en funció de la reacció", ha recalcat. De fet, Sánchez es reuneix aquest dimecres amb els líders del PP, Podem i Ciutadans en el marc de les protestes per la sentència de l'1-O per a transmetre'ls "la determinació del govern de garantir la seguretat".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next