El bisbe auxiliar de València apunta al cardenal García-Gasco com la persona que decidia en l'organització de la visita del Papa

Esteban Escudero "confessa" que la Fundació V Trobada de les Famílies tenia "una estructura piramidal" i que no sabien que les despeses s'havien de regir per la llei de contractacions públiques
15 maig 2019 13:31h
El bisbe diu que després de declarar al jutjat té la "consciència tranquil·la" perquè, "si no, no podria fer missa demà". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero, ha assegurat aquest dimecres que era el cardenal Agustín García-Gasco, arquebisbe emèrit de la diòcesi després de la seua mort el 2011, qui decidia i manava en la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF), nascuda per a l'organització de la visita del Papa Benet XVI a la ciutat.

Escudero ha prestat declaració com a investigat davant el jutjat d'instrucció número 5 de València, que investiga presumptes irregularitats en les contractacions de la FVEMF per a la visita del pontífex.

El bisbe auxiliar ha respost les preguntes de la jutgessa, del fiscal anticorrupció i dels advocats en una compareixença en la qual ha explicat que la fundació es va crear pensant en l'organització de la V Trobada Mundial de les Famílies, "en un moment en el qual encara no teníem notícies de la visita de Benet XVI a la ciutat". Quan es va confirmar, "l'Església va sol·licitar la col·laboració de les administracions", ha indicat Escudero.

També ha explicat que es va projectar un pressupost basat en l'anterior trobada mundial de les famílies, que va tindre lloc a Manila, i en la qual van participar aproximadament tres milions de persones.

En el cas de València, la xifra d'assistents va quedar en prop de la meitat que en la capital filipina malgrat que hi havia previsió de major presència de públic i, per tant, s'havia consignat més pressupost.

Per aquesta raó, ha sostingut Escudero, "es va produir un dèficit amb les empreses organitzadores que es va tractar de solucionar negociant rebaixes amb les mercantils i, sobretot, a través d'una important quantitat de donacions".

A més, la Generalitat va aportar dos milions d'euros, que es van sumar als 1,8 dels quals es va fer càrrec l'Arquebisbat de València.

Quant a les contractacions que es van efectuar a través de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, el bisbe auxiliar ha dit que no tenien coneixement que hagueren d'adaptar-se a la llei de contractació de les administracions públiques.

Així mateix, ha relatat que en la fundació cadascú aportava els seus coneixements i tot era voluntariat. Quant a les empreses que van ser contractades per a l'organització, ha comentat que qualsevol suggeria el nom d'una marca de la qual tinguera bona opinió o referències i es votava. No obstant això, Escudero ha assenyalat que qui finalment decidia era l'aleshores arquebisbe Agustín García-Gasco, atés que la FVEMF s'organitzava en una "estructura piramidal".

"Consciència tranquil·la"

El bisbe auxiliar ha evitat els periodistes a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València, on ha accedit per la porta posterior, per on únicament està permesa l'entrada a professionals col·legiats de l'advocacia i la judicatura.

No obstant això, a la seua eixida, per la porta principal, després de comparéixer davant el jutjat d'instrucció número 5 de València durant d'hora i mitja, s'ha trobat amb els mitjans que l'esperaven, als quals ha dit en repetides ocasions que no tenia res a declarar.

En un primer moment, únicament ha assegurat que ha contestat a la jutgessa, al fiscal anticorrupció "i a tothom". Preguntat per la seua entrada als jutjats per una zona per la qual en teoria no podria accedir, el bisbe auxiliar únicament s'ha rigut, mentre que tampoc ha respost a les qüestions relatives al cas.

Per contra, preguntat per si tenia la "consciència tranquil·la", ha dit que sí i ha afegit: "Si no, no podria fer missa demà". A més, ha insistit que està "perfectament tranquil". "Sí, clar. Soc sacerdot", ha manifestat. Finalment, inquirit per si s'ha "confessat" davant la jutgessa, ha declarat: "Hui he confessat".

next