Mireia Mollà insta el Ministeri a "aclarir la seua postura" davant l'aparició d'un 'lobby' citrícola sud-africà

La Conselleria d'Agricultura preveu una campanya "ajustada en tonatge" i apunta que de moment els preus estan comportant-se millor que altres anys
29 octubre 2019 10:52h
La consellera reconeix l'esforç dels productors davant els reptes del sector citrícola. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La preocupació pel recent anunci d'un lobby citrícola mundial, impulsat per Sud-àfrica, ha planejat en la inauguració de la XII edició del Congrés Citrícola de l'Horta Sud que s'ha celebrat aquest matí a Picassent.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que ha obert la jornada, ha incidit en la defensa "sense fissures" de la citricultura valenciana, "sinònim d'excel·lència, qualitat i reconeixement", en contraposició a qualsevol plataforma liderada per països tercers que no es regeixen pels mateixos estàndards de qualitat i seguretat alimentària.

"No podem donar suport a un lobby que, emparant-se en una suposada promoció global, col·loca els nostres productors, comercialitzadors o distribuïdors al mateix nivell que els d'altres països que incompleixen la normativa europea en matèria fitosanitària o en drets laborals", ha justificat la titular d'Agricultura i Desenvolupament Rural.

Mireia Mollà ha contraposat el lobby citrícola favorable als productors sud-africans amb les aliances que la Conselleria ha représ amb altres països europeus perquè la nova Política Agrària Comuna (PAC) tinga en compte la singularitat i les particularitats de l'agricultura mediterrània.

En aquesta línia, la consellera ha instat el Ministeri d'Agricultura a aclarir quina és la seua postura davant aquest grup de pressió mundial que es va presentar a porta tancada en l'última edició de la fira Fruit Attraction.

"Fa falta recuperar l'essència d'Europa com a garant de la seguretat alimentària", ha assenyalat Mollà, que ha reclamat els mateixos estàndards a la producció extracomunitària així com controls rigorosos en els ports d'entrada dels cítrics davant l'amenaça d'entrada de plagues i malalties.

Millor comportament de preus

Mireia Mollà ha valorat l'actual campanya "ajustada en tonatge, de manera que l'eixida als mercats està sent ordenada i els preus tenen un comportament millor que altres anys".

S'ha referit també l'aposta de la Conselleria per prioritzar les polítiques d'estructures agràries per tal de fomentar la competitivitat de les explotacions i ha destacat el lideratge de la citricultura valenciana en producció estatal i exportació estatal de cítrics.

La consellera ha reconegut l'esforç del sector davant els desafiaments, com la competència deslleial i els aranzels imposats pels Estats Units, a més d'exigir un compromís als operadors per a complir el calendari òptim de recol·lecció i per a emprendre un camí conjunt i coordinat.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next