El ministre i els consellers d'Agricultura s'uneixen contra els aranzels dels EUA i demanen "fermesa" a la UE

Planas proposa ajudes com les que es van concedir quan el veto rus, emmagatzematge de l'oli de forma privada i promoció dels productes afectats per la decisió de Trump per a pal·liar els seus efectes
7 octubre 2019 17:12h
El ministre ha xifrat en 765 milions d'euros l'impacte econòmic dels aranzels. / GVA

MADRID (EFE). El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, i els consellers autonòmics d'Agricultura han constatat aquest dilluns la seua "unitat de punts de vista" contra la pujada d'aranzels anunciada pels EUA contra productes espanyols i valencians, i han reclamat fermesa a la Unió Europea (UE) en la seua defensa.

Planas ha reunit els responsables de les autonomies en el Consell Consultiu de Política Agrària Comuna (PAC) i la Conferència Sectorial d'Agricultura, en una jornada en la qual també abordaran els citats aranzels nord-americans i la proximitat del Brèxit.

El ministre ha xifrat en 765 milions d'euros l'impacte econòmic dels aranzels, en una estimació elaborada a partir de les vendes d'Espanya als EUA el 2018 dels aliments que apareixen en el llistat aranzelari l'entrada en vigor del qual està prevista per al 18 d'octubre.

"Tots estem units en la fermesa de la negociació" entre la UE i els EUA per a aconseguir que el sector agroalimentari "quede fora d'aquestes possibles sancions", perquè en aquest cas "no és l'objecte de la disputa", ha afirmat Planas en al·lusió a l'origen del conflicte, vinculat a les ajudes públiques europees a Airbus. Planas ha avançat que demà es reunirà amb representants del sector agroalimentari i que viatjarà a Brussel·les dimecres.

Entre les mesures que ha plantejat en cas que es confirme la proposta de Trump estan l'emmagatzematge privat d'oli, ajudes extraordinàries –com les atorgades en el cas del veto rus– i la potenciació de la promoció. 

Respecte al Brèxit, s'han analitzat els plans de contingència per a assegurar que no hi haja problemes de proveïment i logístics, especialment d'aliments peribles i el sector pesquer.

Per part de les autonomies, els seus representants han coincidit en el missatge d'unitat i oposició a la decisió nord-americana.

next