La ministra Montero convida el Consell a fer uns nous pressuposts per al 2020 i Puig assegura que vol fer-los

Els lliuraments a compte a les autonomies arribaran fraccionats al 50% entre els mesos de novembre i desembre
16 octubre 2019 13:25h
Respecte als ajusts de 365 milions aprovats pel Consell, la ministra ha coincidit que no es tracta de retallades. El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, saluda l'actual ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu. / MARISCAL, EFE

VALÈNCIA. La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha convidat la Generalitat a presentar uns nous pressuposts autonòmics en lloc de prorrogar els actuals perquè és una manera de "reprioritzar" objectius i, també, perquè "és una obligació de tots els governs". Ha assegurat, a més, que ja es coneix la partida de la liquidació per al 2020 i que es pot fer un càlcul dels lliuraments a compte.

En la compareixença celebrada després de la reunió entre la ministra; el conseller d'Hisenda,Vicent Soler; el líder de la patronal CEV, Salvador Navarro, i els líders sindicals de CCOO, Arturo León, i d'UGT, Ismael Sáez, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que vol redactar uns nous pressuposts autonòmics. "És la nostra obligació", ha remarcat.

No obstant això, el president ha assenyalat que el fet que els pressuposts del govern espanyol també estiguen prorrogats té "conseqüències". El president també ha posat de manifest "l'estabilitat" generada pel Consell i ha agraït a la ministra que el govern espanyol haja complit la seua paraula en la qüestió dels lliuraments a compte "amb absoluta diligència". A més, ha destacat la "lleialtat d'anada i tornada" que hi ha entre els dos executius.

Montero ha expressat el seu compromís respecte a les qüestions que van quedar pendents en prorrogar-se els Pressuposts Generals de l'Estat, com les aportacions de l'Estat a la Generalitat per al Consorci de la Marina o el transport metropolità, així com mantindre un percentatge d'inversions de vora el 10% per al País Valencià.

"És el nostre compromís que en els pròxims pressuposts de l'Estat tinguem una possibilitat real de materialitzar eixa voluntat", ha assegurat la ministra en un desdejuni organitzat per la Cadena Ser a València, en el qual estaven presents el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler. 

Segons la ministra, per a elaborar uns pressuposts autonòmics ja s'ha informat d'una partida "molt important" de la liquidació del 2018 per al 2020. A més, està disponible per a les autonomies la fórmula per al càlcul dels lliuraments a compte i l'equip del Ministeri d'Hisenda pot realitzar-lo. Amb aquestes quantitats, el pressupost de la Generalitat no seria "un pressupost a cegues", ha manifestat Montero.

Sobre la partida reivindicativa de 1.300 milions que el Consell ha inclòs en els pressuposts dels últims anys, la ministra ha assenyalat que la previsió d'ingressos ha de tindre la voluntat d'obeir a una recaptació efectiva, si bé ha dit que comprén la "raó de ser" i que precisament al País Valencià podria estar "més justificat" que en altres autonomies. Així, Montero ha reconegut que el model de finançament té un tractament "lesiu" amb aquesta autonomia i que existeix un diferencial d'ingressos important amb la resta.

Respecte als ajusts de 365 milions aprovats pel Consell, ha coincidit que no es tracten de retallades, ja que no afecten les prestacions socials, sinó que són ajusts per a, en alguns casos, "seqüenciar" partides d'inversió. La Generalitat està corregint una menor recaptació "llevant de les estructures administratives" i sense afectar les prestacions que reben els ciutadans, ha agregat.

Els lliuraments a compte, fraccionats entre novembre i desembre 

La ministra d'Hisenda també ha assegurat aquest dimecres que l'import corresponent a l'actualització dels lliuraments a compte arribarà a les autonomies de forma fraccionada al 50% al novembre i al desembre.

Montero ha explicat que els lliuraments a compte han d'arribar fraccionats de manera obligatòria en els pròxims dos mesos, excepte si alguna autonomia té algun problema que faça que haja d'arribar en una sola vegada. En la roda de premsa posterior a la reunió amb Puig, Soler i els agents socials, ha concretat que podrien arribar en els primers dies del mes de novembre.

La ministra ha manifestat que vol consens en el nou model de finançament i que gran part de les autonomies se senta "còmoda" en la reforma que isca d'un "diàleg franc" entre el govern estatal i els autonòmics.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next