El Ministeri de Sanitat retira els fàrmacs amb ranitidina per un possible efecte cancerigen 

L'AEMPS assegura que no hi ha evidències que la presència d'aquesta substància haja pogut produir cap mal als pacients que ja han consumit els comprimits
2 octubre 2019 11:29h
L'AEMPS ha adoptat aquesta retirada dels comprimits per via oral com a mesura de precaució. / UCAM

VALÈNCIA. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del  Ministeri de Sanitat, ha ordenat la retirada de tots els lots de ranitidina en comprimits per via oral per haver detectat un possible efecte cancerigen. Els medicaments corresponen a 16 titulars de marques diferents. 

El passat 13 de setembre, l'AEMPS ja va informar d'una revisió en l'àmbit europeu dels medicaments que contenien ranitidina, un principi actiu que s'utilitza per a reduir la producció d'àcid en l'estómac en situacions com l'úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic. 

L'AEMPS va detectar N-Nitrosodimetilamina (NDMA), classificada com un probable carcinogen en humans sobre la base d'estudis en animals. Està present en alguns aliments i en algunes fonts d'aigua, però no sol causar cap mal quan s'ingereix en quantitats molt xicotetes. Segons informen des de Sanitat, l'AEMPS ha adoptat aquesta retirada dels comprimits per via oral –que s'està realitzant també en l'àmbit europeu i internacional– com a mesura de precaució. 

D'altra banda, els medicaments amb ranitidina intravenosa continuen en el mercat i no seran retirats, ja que resulten essencials en algunes indicacions terapèutiques, com ara la prevenció d'hipersensibilitat i reaccions relacionades amb la infusió amb paclitaxel i patisiran.

L'AEMPS també assegura que no hi ha evidències que la presència d'aquesta substància haja pogut produir cap mal als pacients que han consumit el medicament. No obstant això, "el potencial risc derivat de l'efecte acumulatiu de la impuresa" ha fet "necessària" l'adopció de mesures de precaució, segons informa. 

Des de Sanitat afegeixen que no està justificat que els pacients interrompen els tractaments amb ranitidina sense consultar-ho amb el seu metge, ja que "el risc de deixar de prendre el medicament és considerablement major que el risc de seguir-lo prenent fins a la següent consulta". Així mateix, l'AEMPS assegura que  existeixen en el mercat altres medicaments, amb altres principis actius, que tenen les mateixes indicacions terapèutiques, com ara els inhibidors de la bomba de protons, com l'omeprazol, el pantoprazol o el lansoprazol, i els antagonistes dels receptors H2, com la famotidina.

Els medicaments retirats pertanyen a 16 marques diferents:                Font: Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next