Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri de Sanitat recomana que totes les persones nascudes a partir del 1970 es vacunen del xarampió

VALÈNCIA. El Ministeri de Sanitat estableix en el seu calendari comú de vacunació que totes les persones nascudes partir del 1970 i que no s’hagen vacunat o no hagen patit el xarampió han d’acudir al seu centre de salut per a ser vacunades. Així ho va recordar aquest dissabte, 31 d’agost, el departament que dirigeix María Luisa Carcedo.

D’aquesta manera, el Ministeri de Sanitat està d’acord amb la recomanació de la Societat Espanyola d’Epidemiologia sobre el fet que s’han de vacunar les persones que tinguen entre 40 i 50 anys si no estan segures d’haver rebut les dues dosis necessàries de la vacuna o si no han passat el xarampió.

A aquest protocol espanyol sobre la vacunació per als nascuts des del 1970 podrien afegir-se altres mesures, ja que en la Comissió de Salut Pública del Ministeri s’està discutint amb les autonomies implementar el Pla de prevenció contra el xarampió amb noves accions.

A l’estat espanyol, segons recull la web de l’Associació Espanyola de Pediatria, el calendari de vacunació inclou la triple vírica amb dues dosis: una als 12 mesos i una altra als 3 o 4 anys, seguint la pauta de l’autonomia en què es residisca. Pel que fa a la vacunació en altres edats, les dosis s’han d’administrar amb interval d’un mes com a mínim entre ambdues.

“Ressorgiment dramàtic” a Europa

Just la passada setmana es va conéixer un informe basat en les dades dels 53 països que componen l’àrea europea de l’Organització Mundial de la Salut i que assenyala que quatre països han perdut l’estatus d’haver erradicat la malaltia (el Regne Unit, Albània, la República Txeca i Grècia).

Així, l’OMS alerta del “ressorgiment dramàtic” del xarampió a Europa i veu “preocupant” l’augment dels contagis. Després de constatar que el xarampió ha reaparegut a Albània, Txèquia, Grècia i el Regne Unit, l’organització els va eliminar dijous passat, 29 d’agost, de la llista de països lliures d’aquesta malaltia. “Si no es manté una elevada cobertura d’immunització a totes les comunitats, tant xiquets com adults patiran innecessàriament i alguns moriran tràgicament”, va avisar el doctor Günter Pfaff, membre del comité de l’OMS encarregat de supervisar l’evolució del xarampió.

En el seu darrer informe al respecte, l’OMS constata que la reaparició de casos el 2018 ha continuat el 2019 amb la detecció de vora 90.000 casos en la primera meitat de l’any. “Ja és superior a les dades registrades en tot el 2018”, avisa l’organització. Per això, l’OMS ha exigit més esforços per a controlar aquesta malaltia altament contagiosa al vell continent.

L’estat espanyol ”lliure de transmissió endèmica” de xarampió

Pel que fa a l’estat espanyol, l’OMS va confirmar l’estat espanyol com un país ”lliure de transmissió endèmica” d’aquest virus. Segons la ministra Carcedo, és un ”èxit” del sistema nacional de salut gràcies a la implicació dels professionals i de les autonomies, que mantenen ”altes cobertures” de vacunació.

Concretament, el Ministeri de Sanitat va registrar 233 casos de xarampió entre l’1 de gener i el 21 de juliol d’enguany. Tots eren casos importats o secundaris a aquests. A més, la transmissió es va poder interrompre amb facilitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa