Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri de Sanitat distribuirà 100.000 lots de preservatius en festivals

MADRID. El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social lliurarà, de forma gratuïta, 100.000 lots amb preservatius durant la celebració de concerts i festivals de música. Aquesta acció és una de les que s’emprendran en el marc de la campanya #SiemprePreservativo de prevenció de VIH i Infeccions de Transmissió Sexual (ITS).

Per a coordinar la distribució, la ministra en funcions, María Luisa Carcedo, ha mantingut aquest dimarts una trobada amb el Consell de la Joventut d’Espanya i entitats de VIH i Sida, que seran les encarregades de repartir els lots.

Alguns lots –composts per preservatiu i lubricant– ja han començat a distribuir-se per alguns concerts; en concret, en el cas valencià del Rototom Sunsplash de Benicàssim, que se celebra fins al 22 d’agost.

Les entitats participants podran distribuir preservatius en més d’una desena de concerts i festivals que se celebren entre agost i finals de setembre en diferents punts de la geografia espanyola, com ara Astúries, Palma de Mallorca, Barcelona, Sevilla o Navarra.

“El Ministeri continua així amb el desenvolupament d’una mesura històrica de salut pública com és la donació de preservatius a les entitats per a la seua distribució de forma gratuïta”, ha assenyalat la ministra, María Luisa Carcedo. El juliol passat, es va realitzar una primera donació de 60.000 kits amb preservatiu per al repartiment durant la celebració de l’Orgull LGTBI a Madrid. Des del 2012 no es realitzava en el Ministeri una iniciativa d’aquest tipus.

“L’ús del preservatiu és un assumpte fonamental de salut pública”, ha insistit Carcedo. “És el mitjà més eficaç per a previndre la infecció per VIH i d’ITS. Per això, des del Ministeri recomanem a tota la població, però molt especialment als joves, que porten sempre damunt el preservatiu i que l’usen”.

Segons expliquen des del Ministeri, en els últims anys s’ha registrat un repunt de les ITS al territori espanyol. En particular, les taxes d’infecció per gonorrea registren un increment continuat des del 2010. La major pujada s’ha produït entre el 2013 i el 2017 amb un increment mitjà d’un 26% anual, segons les últimes dades de Vigilància Epidemiològica.

En total, es van registrar 23.942 casos notificats d’infecció gonocòccica, sífilis, clamídia i limfogranuloma veneri el 2017. La taxa més elevada d’infecció per gonorrea (78%) s’ha registrat entre la població jove, entre 20 i 24 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa